Kranjsko Goro tožijo za celoten proračun

Ercel-Inženiring občini očita, da zaradi nje niso dobili dovoljenja za gradnjo počitniških hišic v Jasni.

Objavljeno
02. december 2015 19.30
Blaž Račič, Polona Malovrh
Blaž Račič, Polona Malovrh
Kranjska Gora – Podjetje Ercel-Inženiring, v lasti Matjaža Odlazka, od občine Kranjska Gora zahteva dobrih devet milijonov evrov odškodnine. Občini podjetje očita, da mu je onemogočila pridobiti gradbeno dovoljenje za načrtovano gradnjo 20 počitniških hišk v Jasni. Pravda se bo na kranjskem okrožnem sodišču začela danes.

Spor z občino je nastal v postopku pridobivanja dokumentacije za gradbeno dovoljenje, je povedal lastnik podjetja Ercel-Inženiring Matjaž Odlazek. Pravi, da se je zapletlo, ko so od občine zahtevali, naj jim na območju gradnje zagotovi možnost priklopa počitniških hišk na vodovodno omrežje. Občina pa jim tega ni omogočila, zato so se odločili za tožbo in sodno reševanje spora, je za Delo povedal Odlazek.

Podjetje je proti občini vložilo dve tožbi, ki sta po njegovih besedah formalno različni, a vsebinsko podobni. S prvo od občine terja 3,4 milijona evrov odškodnine, z drugo 5,9 milijona evrov, s čimer bi jim občina nadomestila izpad prihodka, ki so ga utrpeli, ker projekta niso uresničili in niso mogli prodati počitniških hišk, je dejal Odlazek. Pravi, da na poravnalnem naroku upajo na dogovor z občino.

»Zahtevek neutemeljen«

Zakaj podjetju občina leta 2012 ni izdala ustreznega dokumenta, se nekdanji župan Kranjska Gore Jure Žerjav točno ne spomni, a pravi, da v Jasni naj ne bi bilo dovolj vode za preskrbo novih počitniških hiš. Direktorica občinske uprave v Kranjski Gori Vesna Okršlar je prepričana, da je zahteva podjetja neupravičena. Po njenih besedah so podjetju leta 2012 v podpis ponudili pogodbo, po kateri bi se kot investitor zavezal, da bo na svoje stroške zgradil ustrezen vodovodni sistem in ga tudi sam financiral. Investitor v predlog občine ni privolil in tako ni izpolnil pogoja za izdajo gradbenega dovoljenja, je povedala direktorica. Poleg tega pravi, da v obrazložitvi zavrnjenega zahtevka za izdajo gradbenega dovoljenja piše, da investitor ni imel niti lastninske niti stavbne pravice za gradnjo na parcelah.

Matjaž Odlazek je na navedbe občine dejal, da je projekt, ki so ga v podjetju načrtovali od leta 2007, vodil drug direktor in vseh podrobnosti ne pozna, tožbeni zahtevek pa da so napisali odvetniki skladno z njihovimi informacijami in znanji.

Območje naprodaj

Parcele s površino 6755 kvadratnih metrov so v lasti podjetja Raiffeisen Leasing, ki celotno območje, namenjeno gradnji počitniških objektov, prodaja za 595.000 evrov brez davka.

Okršlarjeva meni, da so na občini ravnali, kot je bilo prav, zneski, ki jih zahteva podjetje Ercel-Inženiring, pa so po njenih besedah pretirani. Na vprašanje, kakšno odločitev sodišča pričakuje, je dejala, da tega ne more napovedati. Če bi občina izgubila pravdo, bi bil to zanjo gotovo velik udarec, saj bi morala investitorju povrniti več kot devet milijonov evrov in še obresti, že brez zadnjih pa je tožbeni zahtevek vreden toliko kot letni občinski proračun.