Kras: zaščitna klavzula za omejitev prodaje nepremičnin tujcem

Država bo morala dokazati, da gre za resne težave na nepremičninskem trgu. Medresorska vladna skupina, ki se ukvarja z možnostjo uveljavitve zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu tujcem, bo prvo vmesno poročilo vladi predstavila predvidoma jutri. Pravnik Miha Juhart o argumentih zagovornikov državnega protekcionizma dvomi.

Objavljeno
02. marec 2011 00.33
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Anže Božič, notranja politka
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Anže Božič, notranja politka
Ljubljana – Sežanska občina se medtem ni opredelila do deklaracije v podporo pobudi za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s trgom nepremičnin, ki sta jo civilni iniciativi Kras (CIK) in Za Primorsko (CIP) že januarja naslovili na vlado in 23 primorskih občin. Sežanski svetniki pričakujejo, da bo vlada ugotovila, koliko nepremičnin na Krasu je bilo prodanih osebam, ki niso državljani RS, in da bo na podlagi tega ustrezno ukrepala.

Država bo morala evropski komisiji dokazati, da gre za resne težave na nepremičninskem trgu, ki bi utegnile trajati dalj časa, oziroma težave, ki resno poslabšujejo gospodarske zadeve. »Za zdaj lahko povemo le, da je načelno smiselno razmišljati o omejitvenih ukrepih samo tam, kjer je nujno, in v okvirih, kot je nujno, sicer pa je smiselno razmišljati o različnih spodbudah,« pravijo na pravosodnem ministrstvu.

Pridružitveni sporazum Slovenije k Evropski uniji v 37. členu res omogoča izjeme pri prostem pretoku kapitala znotraj povezave, pravi profesor ljubljanske pravne fakultete Miha Juhart, a dvomi o trdnosti argumentov zagovornikov državnega protekcionizma: »Bojim se, da razlogi, ki se pojavljajo v javnosti, ne izpolnjujejo kriterija strukturnih gospodarskih težav. Evropska komisija, ki odobri ali zavrne predlog, ponavadi sprejema ukrepe, ki kar najmanj posegajo v svoboščine. To pa prepovedi zagotovo niso.«

V CIK in CIP medtem ugotavljajo, da država zaradi nepopolnih evidenc nima pregleda nad stanjem nepremičninskega trga na Primorskem in zlasti na Krasu. Zaradi nenadzorovane prodaje nepremičnin tujcem nacionalna identiteta erodira, večje povpraševanje po nepremičninah pa povzroča tudi skoraj desetkratno rast cen, zaradi česar so nepremičnine domačinom nedostopne, trdijo. Vodja CIK in občinski svetnik Robert Rogič (lista Za Kras in Brkine) je poudaril, da na odgovornost kličejo državo, primorske občinske svete pa prosijo le za politično podporo. Zanikal je očitke, češ da civilni iniciativi izzivata mednarodne incidente, saj gre za legitimno pravico in pobudo civilne družbe državi, da zaprosi za zaščitno klavzulo, ki jo omogoča pristopna pogodba Evropski uniji.

Lesnina je od 150 prodanih stanovanj v Sežani italijanskim državljanom prodala 16 stanovanj, vsa zamejskim Slovencem, izmed teh pa so nekateri že pridobili tudi slovensko državljanstvo, pravi Milena Kocjan.