Kratek vodič po silvestrskih prireditvah

Po vsej Sloveniji potekajo priprave na najdaljšo noč v letu. Organizatorji poleg tradicionalnega ognjemeta obljubljajo divjo in pestro zabavo. Morda se jih udeležite tudi vi.

Objavljeno
31. december 2006 15.30
Ljubljana - Številna slovenska mesta danes organizirajo silvestrovanja na prostem, ki bodo vrhunec doživela z večminutnimi ognjemeti. V prestolnici bodo organizirana silvestrovanja na prostem na Prešernovem, Mestnem in Kongresnem trgu, od koder si bodo obiskovalci - lani jih je bilo zaradi slabega vremena 30.000, letos pa jih pričakujejo okoli 40.000 - lahko ogledali tudi tradicionalni ognjemet z Ljubljanskega gradu, ki bo ob polnoči oznanil vstop v novo leto. Na vseh prizoriščih bo organiziran pester razvedrilni program, novoletne želje pa bo na Prešernovem trgu sporočil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Med množico obiskovalcev bo v okviru projekta uvedbe evra razdeljenih 3000 balonov z logotipi kampanje "Evro-za vse nas", ki naj bi jih zatem opolnoči spustili v zrak.

Silvestrovanje na Prešernovem trgu je namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev in je zasnovan tako, da se bodo zabavale vse generacije. Ob 21. uri bo občinstvo zabaval Petar Grašo, ob 22.30 Jan Plestenjak, od 00.30 do 2. ure zjutraj pa Danijela. Mladim je namenjeno silvestrovanje na Kongresnem trgu, kjer se bodo na odru vrstili najbolj popularni izvajalci zabavne glasbe. Ob 21. uri bodo nastopili Mambo Kings, ob 22.30 Magnifico in med 00.30 in 2.00 Soul Fingers iz Hrvaške.

Na Mestnem trgu je silvestrovanje tradicionalno namenjeno nekoliko zahtevnejšemu občinstvu. Ljubitelje popevk slovenske zabavne glasbe in glasbene sladokusce nasploh bodo v novo leto popeljali nastopi najbolj priljubljenih izvajalcev te glasbene zvrsti. Tako bo ob 21. uri na oder stopila Tinkara Kovač, ob 22. uri orkester Simfonika in solistka Ylenia, od 00.15 do 1. ure zjutraj pa bosta obiskovalce zabavali Ana Dežman in Elda Viler.

Maribor - Množično silvestrovanje se bo na Glavnem trgu začelo ob 22. uri in bo trajalo predvidoma do 3. ure zjutraj. Za zabavo bodo poskrbeli pevka Nuša Derenda ter glasbeni skupini Prima Vista in Mambo Kings. Nekaj minut pred polnočjo bo Mariborčane nagovoril župan Franc Kangler, leto 2007 pa se bo v štajerski prestolnici začelo z veličastnim ognjemetom z Glavnega mostu. Lani se je množičnega silvestrovanja na prostem udeležilo od pet do šest tisoč Mariborčanov.

Celje - Celjani bodo silvestrovali na Trgu celjskih knezov, vse zabave željne pa bo v novo leto pospremila skupina Čuki. Seveda ne bo manjkal tudi polnočni ognjemet.

Velenje - Leto bodo v Velenju zaključili s silvestrovanjem na prostem, ki ga skupaj pripravljajo velenjska občina, Radio Velenje in tednik Naš čas. Silvestrovanje bodo z nastopom popestrili Saša Lendero in Globus Band, malo pred polnočjo pa bodo razglasili tudi naj občana Velenja po izboru bralcev tednika Naš čas in poslušalcev Radio Velenje.

Kranj - Vsi večji gorenjski kraji pripravljajo silvestrovanje na prostem ob živi glasbi in polnočnim ognjemetom. Največ Gorenjcev običajno novo leto pričaka v središču Kranja. Na Slovenskem trgu, kjer bodo igrali in prepevali Duble Truble, naj bi si tudi letos voščilo več kot 10.000 ljudi. V Prešernovem gledališču v Kranju si bo mogoče ogledati silvestrsko predstavo Gospod Chance.

Silvestrovanje na prostem bo potekalo tudi v Radovljici, Kranjski Gori in na Bledu, v Bohinju pa v Dvorani Danica. Tisti, ki želijo novo leto zaznamovati bolj slovesno, pa se bodo lahko na prvi dan leta 2007 v blejski Festivalni dvorani udeležili že tradicionalnega, 16. novoletnega gala koncerta.

Koper - Novo leto bodo prebivalci mesta lahko pričakali v Taverni, kjer se bodo lahko zabavali s skupino Šank rock in Tuliem Furlaničem. Za nepozaben prehod v novo leto pa bo poskrbel bogat ognjemet.

Izola - Silvestrovali bodo na Manziolijevem trgu, kjer bo od 21. ure dalje za zabavo skrbela skupina Tramontana.

Piran - Silvestrovanje bo potekalo na Tartinijevem trgu, kjer bo od 21.30 dalje igrala skupina Victory, srečno 2007 pa bo voščil tudi župan občine Piran Tomaž Gantar.

Nova Gorica - Letos bodo ponovno lahko silvestrovali na dveh prizoriščih, tokrat na Kidričevi ulici. Na malem odru bo za zabavo predvsem mlajše generacije in družin skrbel DJ, medtem ko bodo nekoliko manj mladi v novo leto lahko zakorakali s Heleno Blagne. Na velikem odru bodo sicer nastopila še druga uveljavljena imena slovenske glasbe. Opolnoči bo Novogoričanom voščil župan Mirko Brulc, nebo pa bo razsvetlil ognjemet.

Na severnem Primorskem bo zadnje minute letošnjega leta mogoče preživeti tudi v mestnih središčih Tolmin, Bovca in Kobarida, medtem ko bodo v Ajdovščini in Sežani silvestrovali pod velikim šotorom.

Novo mesto - Že tradicionalno silvestrovanje na prostem bodo tudi letos pripravili v Novem mestu kot središču Dolenjske, in sicer na Glavnem trgu, v Posavju pa v Krškem in v Sevnici. V Krškem so pripravili tridnevno silvestrovanje z različnimi glasbenimi skupinami, ki se zaključi danes z velikim ognjemetom. V Sevnici bo tudi posebno otroško silvestrovanje na prostem, vstop v novo leto pa nameravajo zaznamovati tudi s posebno torto velikanko.

Belokranjci bodo tudi letošnji prehod v novo leto zaznamovali s silvestrskimi pohodi. Krajevna skupnost Grabrovec in Občina Metlika organizirata šesti silvestrski pohod z baklami po t. i. Urbanovi poti, Planinsko društvo Semič pa v sodelovanju z Občino Semič pohod od Semiča do Lovskega doma na Smuku.

Murska Sobota - V središču Murske Sobote in v Ljutomeru bo silvestrovanje na prostem z ognjemetom. Pred hotelom Elizabeta bodo pričakali novo leto v Lendavi, silvestrovanje se bo pričelo ob 23. uri. V Gornji Radgoni bo prav tako silvestrovanje na prostem z ognjemetom med 22. in 2. uro, na prostem se bodo zabavali tudi v Kuzmi in Negovi.

Trbovlje - Silvestrovanje bo v avli Delavskega doma ter v dvorani gasilskega doma Čeče. V športni dvorani Hrastnik bo zbrane zabavala skupina Kalamari in Slavko Ivančič. V občini Zagorje ob Savi bo silvestrovanje z orkestrom Big band Zagorje in Nuško Drašček v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Edino zasavsko silvestrovanje na prostem bo pod šotorom ob Mediji ob zvokih skupin Pop'n'dekl in Atomik harmonik, ob 1. uri pa bo nebo razsvetlil ognjemet.