Kratki stiki v triletnem reševanju primera Nekrep

Te dni minevajo tri leta, odkar so na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor sprejeli bolnega dečka Bora Nekrepa. Takrat niso naredili dovolj, da bi mu pomagali.

Objavljeno
08. marec 2011 23.06
Diana Zajec, notranja politika, Miha Rubin, Maribor
Diana Zajec, notranja politika, Miha Rubin, Maribor
Ljubljana, Maribor – Po številnih postopkih, ki jih je ves čas spremljala vsa Slovenija, in sizifovskih prizadevanjih za pravico in zadoščenje otrokovih staršev, Tatjane in Matjaža Nekrep, v tej žalostni zgodbi ni bilo nikakršnega epiloga. Zato odvetnik staršev Andrej Pitako pripravlja civilno tožbo, ki jo bo, kot je v ponedeljek pojasnil v pogovoru za Delo, vložil v sredo ali najpozneje v četrtek.

»S to tožbo lovimo zadnji vlak, drugače bo še ta zadnja pravna možnost zastarala. Doslej se je na različnih ravneh zvrstilo pet postopkov, končan ni niti eden. Starši pokojnega Bora resnično ne verjamejo nikomur več,« je poudaril Pitako. Pri tem je dodal, da tožbo morajo vložiti, saj pred tem ne more biti pravno zavezujočega dogovora, sodbe ali sklepa. Zdaj teče ponovni postopek pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki je pred tem, kot je opozoril Pitako, razveljavila tri svoje sklepe. Tokrat je postopek usmerjen v presojo o morebitnem odvzemu licence otrokovi izbrani zdravnici na mariborski pediatriji – zaradi opustitve urgentnega in specifičnega zdravljenja hiperamonijemije ter neupoštevanja dveh laboratorijskih izvidov, ki sta potrjevala desetkrat povišano koncentracijo amonijaka v krvi.

Postopek po soglasni odločitvi izvršilnega odbora zbornice vodi njena predsednica prim. Gordana Kalan Živčec. Za upravni postopek, sprožen po uradni dolžnosti – odločitev o njem je bila sprejeta septembra lani –, še ni znano, kdaj bo končan.

UKC Maribor za poravnavo?

V vodstvu UKC Maribor so dejali, da vrat za pogovore o poravnavi niso zaprli. »Po sprejetju predloga za poravnavo smo zadevo posredovali v proučitev našemu pravnemu zastopniku. Ker vsi postopki pred različnimi ustanovami v tej zadevi še niso dokončani, smo ga obvestili, naj pravnemu zastopniku družine Nekrep sporoči, da smo pripravljeni za pogovore o možni mirni rešitvi spora, vključno z možnostjo mediacije,« so na vprašanja Dela odgovorili iz uprave UKC, kjer obžalujejo tako tragični dogodek kot tudi to, da razjasnjevanje vseh okoliščin traja toliko časa.

Napovedi o vložitvi odškodninske tožbe – ta je mogoča samo v treh letih od nastanka škode – v vodstvu mariborskega UKC niso komentirali.

Lani so bile proti UKC Maribor vložene tri takšne tožbe v povprečnem znesku malo več kot 49.000 evrov. Lani so odškodnino plačali (UKC ima splošno odgovornost zavarovano pri zavarovalnici, ki izplača odškodnino) v enem primeru, leta 2009 v petih in leta 2008 v dveh primerih.

Še vedno možnost za rešitev spora

Odvetnik staršev Nekrep je poudaril, da so vodstvu UKC Maribor v začetku januarja poslali predlog za mirno razrešitev postopka, sproženega po otrokovi smrti. Predlog, v katerem je bil zapisan pretežni del vsebine zdaj pripravljenega tožbenega zahtevka, 
je odvetnik UKC zavrnil. Zdajšnje navedbe vodstva UKC, češ da so pripravljeni na pogovore o možni mirni rešitvi spora vključno z možnostjo mediacije, Pitako razume kot oživljanje januarja zavrnjenega predloga. »Očitno so vendarle uvideli, da možnost za rešitev spora obstaja. Starši še vedno upajo, da bodo dobili simbolično zadoščenje za vse krivice, ki so doletele njihovo družino, predvsem 
v smislu zagotovila, da so v UKC Maribor naredili vse, da bi preprečili morebitno ponovitev takšnega dogodka.«