Kresalova ustanavlja agencijo za varnost v prometu

Prometno varnost je potrebno reševati celostno, je poudarila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Ministrstvi za notranje zadeve in promet bosta za izboljšanje prometne varnosti ustanovili agencijo za varnost v cestnem prometu, napoveduje Kresalova.

Objavljeno
26. oktober 2009 21.21
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Portorož - Agencija bo organizirano delovala na področju preventive in na podlagi analiz prometnih nesreč predlagala spremembe zakonodaje, predstavljala pa bo tudi neke vrste nadzor nad avtošolami, je pojasnila Katarina Kresal na drugem v nizu večerov piranskega odbora Socialnih demokratov (SD).

 

Za izboljšanje prometne varnosti pripravljajo tudi akcijski načrt konkretnih ukrepov za boljšo obravnavo prometnih nesreč, boljšo preventivo in učinkovitejšo pomoč sorodnikom žrtvam prometnih nesreč, je dejala Kresalova. Kot je še napovedala, bodo k sodelovanju povabili tudi ministrstvo za šolstvo, saj si želijo, da bi prometna varnost našla pot v predmetnike osnovnih ali srednjih šol.

 

Zvišanje učinkovitosti boja proti kriminalu in finančni kriminaliteti je ena glavnih prioritet ministrstva, je poudarila Kresalova, ki si veliko obeta od ustanovitve nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Urad, ki bo zaposloval nekaj čez 80 strokovnjakov z različnih področij, bo začel delovati v začetku prihodnjega leta.

 

Kot je izpostavila Kresalova, se bo z gospodarskim kriminalom, računalniško kriminaliteto, pedofilijo in drugimi najhujšimi oblikami kriminalitete NPU ukvarjal bolj strokovno in na višjem nivoju, odlikovala pa ga bo operativnost, hitrost, odzivnost in "manj papirologije".

 

Kot bistveno nalogo ministrstva je Kresalova izpostavila še zagotavljanje sorazmerja med varnostjo in človekovimi pravicami, ki je bilo, kot je dejala, v preteklosti včasih prekršeno v škodo človekovih pravic.