Kresanje mnenj o univerzijadi

Predstavniki Mednarodne univerzitetne športne zveze se želijo sestati z Janezom Janšo.

Objavljeno
19. februar 2012 11.06
R. N., Mo. Z., Delo.si
R. N., Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Iz Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) so sporočili, da bodo zaradi zapletov z zimsko univerzijado 2013 zahtevali uradna pojasnila Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) in občine Maribor. Hkrati so v sporočilu za javnost zapisali, da se želijo srečati s slovenskim premierom Janezom Janšo.

Kot so še zapisali, so se danes seznanili z odstopno izjavo predsednika organizacijskega odbora Toneta Vogrinca in s tem, da je podjetje Univerziada 2013, d. o. o., ustanovljeno za namene univerzijade, plačilno nesposobno. Dodali so še, da so prek medijev ugotovili, da slovenska vlada projekta ne namerava podpreti.

Minister Turk odgovarja Lukšiču

»Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem. V zadnjih dneh sem se izogibal temu, da bi kazal s prstom in iskal krivca,« je na blogu zapisal novi minister za šport Žiga Turk. Tako se je odzval na petkove očitke nekdanjega ministra za šport, da je nova vlada z odpovedjo univerzijade presegla svoja pooblastila in s tem državno blagajno oškodovala za tri milijone evrov kotizacije. Žiga Turk pojasnjuje, da vlada univerzijade ni odpovedala, temveč le ugotovila, da denarja zanjo v proračunu ni in da ga tudi ob rebalansu ni pričakovati. Organizatorjem predlaga, naj od organizacije FISU kotizacijo izterjajo nazaj in s tem denarjem organizirajo študentske igre, primerne kriznim časom.

Turk med drugim meni, da bo morda treba ugotavljati tudi odgovornost ministra Lukšiča, ki je odobril iz državne blagajne nerazumno visoko kotizacijo za projekt (najvišjo, ki jo je plačal katerikoli organizator univerzijade), in sicer na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanj, kakor je ugotovilo tudi računsko sodišče.