Kriminalisti končali preiskavo zoper Janšo

Kriminalisti PU Ljubljana so ta teden zaključili preiskavo zoper Janeza Janšo in Dimitrija Rupla. Kot so pojasnili, kriminalisti v preiskavi niso potrdili sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Objavljeno
02. oktober 2009 19.25
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - Kriminalisti PU Ljubljana so ta teden zaključili preiskavo zoper predsednika SDS Janeza Janšo v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov, so sporočili s PU Ljubljana. O ugotovitvah so na podlagi zakona o kazenskem postopku s poročilom obvestili pristojno tožilstvo.

Kot so pojasnili na PU Ljubljana, kriminalisti v preiskavi zoper Janšo niso potrdili sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana pa so zaključili tudi preiskavo zoper Dimitrija Rupla v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja - v javnosti znanega kot zadeva "čista metla".

Kriminalisti v preiskavi niso potrdili sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Na podlagi zakona o kazenskem postopku so o svojih ugotovitvah s poročilom obvestili pristojno tožilstvo, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Kot je znano, je policija postopek zoper Janšo začela, ker je februarja v oddaji Odmevi na TV Slovenija navajal besede predsednice LDS Katarine Kresal z magnetograma srečanja predsednikov parlamentarnih strank o reševanju meje s Hrvaško avgusta 2007.

Julija je bil Janša z zvezi s tem na sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana tudi zaslišan. Takrat je celotno zadevo označil kot političen proces.

Kot je tudi znano, je PU Ljubljana marca sporočila, da bo preverila informacije o domnevnih nepravilnostih glede nakupa in uporabe službenega vozila ministrstva za zunanje zadeve. Gre za domnevno uporabo vozila v zasebne namene Marjetice Rupel, soproge takratnega zunanjega ministra. Rupel je takrat obnavljanje policijske preiskave zoper njega in njegovo družino označil kot politični obračun.

Rupel: Preiskava je bila politični obračun z mano


Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel ni presenečen, da kriminalisti v preiskavi zoper njega v zadevi "čista metla" niso potrdili sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Kot je povedal, je bila preiskava politični obračun z njim in zagotovo eden od pritiskov nanj.

Rupel je poudaril, da je sume, da je njegova soproga nepravilno uporabljala službeno vozilo zunanjega ministrstva, že velikokrat pojasnjeval, tako v parlamentu kot v javnosti. Po njegovem mnenju je to zadosti, saj se ne misli ponavljati.

Kot je znano, so z ljubljanske policijske uprave danes sporočili, da so zaključili preiskavo v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja - v javnosti znanega kot zadeva "čista metla".