Kriminalisti prevzeli volilne imenike

Kriminalisti koprske policijske uprave so danes ob prisotnosti predsednika in tajnice izolske volilne komisije in prisotnosti zaupnikov zasegli volilne imenike prvega kroga izolskih volitev.

Objavljeno
19. februar 2007 21.10
Ustanovna seja novega izolskega občinskega sveta
Izola – Kriminalisti koprske policijske uprave so danes ob prisotnosti predsednika in tajnice izolske volilne komisije in prisotnosti zaupnikov ter predstavnikov stranke Izola je naša in Socialnih demokratov zasegli volilne imenike prvega kroga izolskih volitev. Na koprski policijski upravi nam podrobnih podatkov o tem niso želeli razkriti, saj gre šele za predkazenski postopek, neuradno pa smo zvedeli, da gre za preiskavo suma kaznivega dejanja kršitve varovanja osebnih podatkov zoper neznanega storilca. Navkljub takšni formulaciji je v izolski javnosti znano, da odgovornost za to kršitev pripisujejo bivši županji in kandidatki za izolsko županjo Breda Pečan, ki naj bi si pri kandidaturi pomagala z volilnimi ali drugimi imeniki.

Iz volilnega imenika želijo kriminalisti ugotoviti, ali so v štabu Brede Pečan res imeli dostop do tega imenika in na osnovi podatka, kdo je in kdo ni v prvem krogu volil, napisali pisma ter jih pošiljali na posebej izbrane naslove izolskih volilvcev. Breda Pečan je sicer javno že povedala, da v postopku lokalnih volitev ni zagrešila ničesar spornega. Pojasnila je, da so ji politični nasprotniki že poslali kriminaliste, ki so že raziskovali primer volitev in pošiljanje njenih pisem občanom, s katerimi jih je vabila, naj jo volijo. Breda Pečan je zavrnila možnost, da bi si pri tem pomagala z volilnimi ali katerimi drugimi imeniki, do katerih kot kandidatka ne bi smela imeti dostopa. Poudarila je, da imajo v njenem štabu nesporne dokaze, da so pošiljali predvolilna pisma tako tistim, ki je še niso volili kot tudi tistim, ki so jo že volili in da si je pri pošiljanju teh pisem pomagala s telefonskimi imeniki.

Toda izolski občani so takšne navedbe Brede Pečan v javnosti že zavrnili, saj so njena predvolilna pisma prejeli mnogi, ki v telefonskih imenikih sploh niso zapisani.

Več si preberite v torkovem tiskanem Delu!