Ropar zlatarne v priporu, ropar poštarja na begu

Preiskali oborožena ropa in odredili hišni pripor za voznika roparja poštnega uslužbenca.

Objavljeno
08. junij 2017 17.10
Posodobljeno
08. junij 2017 17.10
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Policisti in kriminalisti ljubljanske policijske uprave so preiskali oborožen rop zlatarne 11. maja in rop poštarja 17. maja v Kamniku. Prvega kaznivega dejanja je osumljen 28-letni Ljubljančan, drugega pa isto toliko star Kranjčan in 32-letni Medvodčan.

Kot je okoliščine ropa predstavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave, je 28-letnega Ljubljančana za zdaj še neidentificirani sostorilec v bližino zlatarne pripeljal z osebnim avtomobilom, na katerem so bile nameščene ukradene registrske tablice, Ljubljančan pa je nato do zlatarne šel peš. Oborožen s pištolo je vstopil v zlatarno, v kateri takrat ni bilo strank, oškodovanec pa je bil v sosednjem prostoru. S pištolo je začel razbijati steklene vitrine in steklo pulta ter ukradel več različnega nakita. Ko je oškodovanec skozi priprta vrata zavpil nanj, naj neha, je z orožjem nameril vanj in mu zagrozil, da ga bo ubil. Oškodovanec se je umaknil, ropar pa pobral še nekaj nakita in nato stekel do avta, v katerem ga je čakal sostorilec, nakar sta pobegnila. Ljubljančana so prijeli na podlagi vseh zbranih obvestil in pridobljenih dokazih dva tedna kasneje in ga s kazensko ovadbo pripeljali k dežurni preiskovalni sodnici, ki pa je po zaslišanju zanj odredila pripor. Gre za specialnega povratnika premoženjskih kaznivih dejanj.

Ropa kamniškega poštarja 17. maja sta osumljena 28-letni Kranjčan in štiri leta starejši Medvodčan. Z osebnim avtomobilom, ki ga je vozil Medvodčan, sta se pripeljala v bližino poštne poslovalnice, nakar je mlajši moški odšel v neposredno bližino pošte, kamor se je s službenim vozilom pripeljal uslužbenec pošte. Maskiran in oborožen s pištolo je od njega zahteval denar, hkrati pa mu grozil s pištolo. Ker mu uslužbenec denarja ni dal, je ropar iz vozila vzel vrečko z nekaj tisoč evrov, nato pa stekel do avta, kjer ga je čakal pajdaš. Poštni uslužbenec se je pognal za njim, a je ropar, ko je to opazil, ustrelil v zrak. Nato sta se roparja odpeljala.

Policisti so vozilo kmalu izsledili in ustavili, v njem pa našli 32-letnika, medtem ko 28-letnika ni bilo, saj je že pred tem z ukradenim denarjem odšel neznano kam. Vozniku so odvzeli prostost in ga pripeljali k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila hišni pripor. Mlajšega roparja, čigar identiteta v začetni fazi ni bila znana in so jo ugotovili kasneje, so ovadili za kaznivo dejanje ropa in povzročitve splošne nevarnosti. Trenutno je še vedno na begu. Sicer pa sta oba osumljenca povratnika in že pravnomočno obsojena za kazniva dejanja.