Krivda za izpad RTV-prispevka

Na pobudo SDS so poslanci včeraj iskali krivca za izpad pet milijonov evrov Ministrica Majda Širca se je branila, češ da je vlada storila vse v ustreznih rokih.

Objavljeno
28. februar 2011 14.49
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana - Ste se mogoče začudili, ko ste prejeli zadnjo položnico RTV Slovenija? Pri večini naročnikov RTV-servisa je bila precej nižja kot običajno, saj zaradi zakonodajnih zapletov ni bilo ustrezne pravne podlage za obračun celotnega RTV-prispevka.

Posledica tega je, da je RTV ostala brez 4,8 milijona evrov. Na pobudo SDS so zato včeraj o odgovornosti za izpad tega zneska razpravljali poslanci na nujni seji odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino A veliko, razen razprave, se iz zasedanja ni izcimilo. Poslanci niso sprejeli nobenega predlaganega sklepa; niti tistega, s katerim so hoteli odgovornost za izpad denarja naprtiti ministrici za kulturo Majdi Širca.

Po njihovem mnenju je za primanjkljaj prihodkov najbolj odgovorna prav ona, ker da ni pravočasno predlagala zakonske spremembe, ki bi omogočala neovirano zbiranje RTV-prispevka. Pobudniki nujne seje so predlagali tudi, da bi odbor za kulturo pozval pristojne organe, naj v okviru svojih pooblastil uvede ustrezne postopke proti ministrici, a je bil tudi ta predlog zavrnjen. Tako je ostalo le pri seznanitvi s predloženim gradivom k sklicu nujne seje.

V razpravi je poslanec SDS Branko Grims dejal, da je ministrstvo za kulturo zaradi malomarnosti povzročilo večmilijonsko škodo RTV. To pa zato, ker – tako Grims – pred referendumom o RTV-zakonu ni predvidelo možnosti, da lahko novi zakon na referendumu pade. Ko pa se je to dejansko zgodilo, je ministrstvo pozabilo na svojo dolžnost pravočasnega ukrepanja in ni predlagalo spremembe zakona o izvrševanju proračuna za leti 2011 in 2012.

Ministrica za kulturo Majda Širca je očitke zavrnila. Dejala je, da bi lahko malomarnost očitali vsem, ki so nasprotovali novemu zakonu o RTV. Nov zakon pa je po ministričinih besedah plačilo RTV-prispevka bistveno bolje določal kot veljavna zakonodaja. Prav tako ni sprejela očitka, da se niso pravočasno lotili sprememb zakona o izvrševanju proračuna za leti 2011 in 2012, ki je določil višino prispevka. Parlamentarna procedura – tudi če gre za nujni postopek – traja nekaj časa, je dejala ministrica.