Krivic kritizira Mateja

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je obtožil sektor za azil in notranjega ministra "zločinske birokratske brezčutnosti". Policija je v sredo svojevoljno odpeljala mater z dvema otrokoma v Center za tujce.

Objavljeno
26. januar 2007 11.51
Ljubljana - Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je v sredinem pismu predsednika republike Janeza Drnovška, varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, komisijo DZ za peticije in človekove pravic in ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja opozoril na kršenje ustavnih pravic tujcev ter konvencije o otrokovih pravicah. Danes je pismo poslal še vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar kot prijavo suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in protipravnega odvzema prostosti, je sporočil Krivic.

Slovenska policija ravna neustavno

"Sektor za azil ministrstva za notranje zadeve v sredo ponovno prekršil svojo ustavno dolžnost", je opozoril v svojem pismu Krivic. Policija je po nalogu notranjega ministrstva iz Azilnega doma odpeljala mater z dvema otrokoma v Center za tujce Postojna. Krivic, ki je Center za tujce označil kot "pripor za tujce", je hkrati opozoril, da se je dejanje policije zgodilo kljub razsodbi ustavnega sodišča julija lani. Sodišče je takrat v treh primerih razsodilo, da "daljše bivanje družin z otroki v centru ni primerno in ni v skladu s tretjim členom Konvencije o otrokovih pravicah".

Kriviceva kritika Mateja in Kopšeta

Krivic je v svojem pismu obtožil vodjo sektorja za azil Tončka Kopšeta, generalnega direktorja direktorata za upravno notranje zadeve na ministrstvu Bojana Trnovška in ministra Mateja "že skoraj zločinske birokratske brezčutnosti" in da so ravnali "zavestno protipravno".