Krivic: Policija deportirala družino Berisha

Slovenski policisti so davi okoli 6. ure iz azilnega doma deportirali Alija Berisho in njegovo družino, ki je sedaj na poti v Nemčijo. Vabimo vas, da odgovorite na naše anketno vprašanje.

Objavljeno
01. februar 2007 21.18
Ljubljana/München - Slovenski policisti so davi okoli 6. ure iz azilnega doma deportirali Alija Berisho, njegovo ženo ter pet otrok, je danes povedal pravni zastopnik družine Matevž Krivic. Nemški policisti so korektno sprejeli družino Berisha, je povedal Krivic. Družino Berisha so trenutno nastanili v azilni dom v Muenchenu, saj poti zaradi utrujenosti majhnih otrok ne morejo nadaljevati. V petek naj bi pot nadaljevali v Stuttgart, kjer bodo po besedah Krivica obiskali sorodnike, nato pa naj bi se nastanili v mesto 100 km oddaljeno od Stuttgarta, kjer se bodo morali dvakrat tedensko oglasiti azilnemu uradu.

Krivic je tudi dejal, da družine ne bodo vrnili na Kosovo. Družina naj bi ostala v Nemčiji, dokler se ne uredijo vprašanja glede njihovega azilnega statusa. Prav tako naj bi nevladna organizacija Amnesty International v Nemčiji že ukrepala.

Policisti, ki so družino odpeljali, so Krivicu zjutraj preprečili stik z Berisho, je še pojasnil Krivic, ki to dejanje označuje kot "državni gangsterizem".

Krivic pravi, da ga je njegov varovanec poklical danes zjutraj okoli 5.30 in mu sporočil, da je po njih prišla policija. Ko je sam prispel v azilni dom, so mu policisti preprečili stik z njegovim varovancem, zato je na številko 113 takoj prijavil kaznivo dejanje preprečitve stika pravnega zastopnika s stranko. Medtem je Krivic še vedno v avtu in sledi policijskima voziloma. V primeru, da mu uidejo, bo od Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) pridobil podatek o naslovu nemškega azilnega urada, kamor jih peljejo, kamor bo družina Berisha prepeljana, je še dejal Krivic.

Krivic: Sodba o deportaciji je škandalozna

Spomnil je, da je upravno sodišče sklep o deportaciji družine v Nemčijo novembra lani po njegovi pritožbi spoznalo za nezakonitega. "Vrhovno sodišče pa je pred dvema dnevoma v škandalozni sodbi potrdilo zakonitost sklepa, izdanega oktobra lani," pravi Krivic. "To, da je ta sodba škandalozna, bom kasneje dokazal na ustavnem sodišču," ocenjuje nekdanji ustavni sodnik.

Pojasnjuje, da čeprav je ta sodba formalno zakonita, bi moralo ministrstvo za notranje zadeve izdati nov sklep o deportaciji, saj je tisti iz lanskega oktobra potekel. V tem novem sklepu bi moral biti določen datum deportacije, sklep pa bi moralo ministrstvo skladno z zakonom izdati najmanj sedem dni pred dejansko izvršitvijo deportacije, poudarja Krivic. Prizadeti oz. njegov pravni zastopnik ima namreč pravico, da se zoper to odločbo pritoži in šele ko je izčrpano sodno varstvo, bi se smela deportacija izvršiti, še pojasnjuje nekdanji ustavni sodnik.

Krivic: Za sklep o deportaciji niso vedeli

Nasprotno pa so oblasti vse to ignorirale, mu vse prikrile in niti njemu niti Berishi niso izdale sklepa o deportaciji, je v telefonskem pogovoru še povedal Krivic.

MNZ: Postopek izročitve družine Berisha Nemčiji zakonit

Vrhovno sodišče je v primeru družine Alija Berishe 28. decembra ugodilo pritožbi ministrstva za notranje zadeve in odločilo, da se družina v skladu s tako imenovano Dublinsko uredbo lahko preda Nemčiji, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Nemčija je namreč skladno z uredbo pristojna država članica za obravnavanje njihovih prošenj za azil in je svojo odgovornost za obravnavanje teh prošenj že prevzela.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je Evropska unija leta 2003 zaradi preprečitve zlorab v azilnih postopkih sprejela tako imenovano Dublinsko uredbo, ki ureja skupno azilno politiko. Uredba posamezniku onemogoča vlaganje in obravnavanje prošenj za azil v različnih državah članicah EU hkrati. Za obravnavanje posameznikove prošnje za azil je tako odgovorna tista država, kjer prosilec za azil prvič zaprosi za azil, pojasnjujejo.

Izročitev oseb Nemčiji, ki je odgovorna za obravnavo prošnje za azil družine Alija Berishe in kjer bo njihova prošnja dejansko obravnavana, je bila izvedena 1. februarja 2007. Postopek je potekal zakonito, mirno in brez zapletov, je še sporočilo ministrstvo.

Družina pred enim letom zaprosila za azil v Sloveniji

Ali Berisha, Rom iz kosovskega mesta Peč, je od leta 1985 živel v Mariboru, kjer je imel stalno prebivališče prijavljeno med letoma 1987 ter 1992, ko je bil izbrisan iz registra stalnega prebivalstva Slovenije. Slovenske oblasti so ga izgnale v Albanijo, albanske pa so ga vrnile v Slovenijo, od koder je pobegnil v Nemčijo, kjer je zaprosil za azil. Nemške oblasti so zavrnile njegovo prošnjo za azil in ga obvestile, da ga bodo prisilno vrnili na Kosovo. Da bi se izognil deportaciji na Kosovo, se je z družino vrnil v Slovenijo. 27. februarja lani je družina Berisha znova zaprosila za azil v Sloveniji.

Novembra so družino iz ljubljanskega azilnega doma policisti odpeljali v Center za tujce v Postojni. Na ministrstvu so tedaj pojasnili, da družina skladno s uredbo ne more biti prosilec za azil v Sloveniji, ker postopke za azil že vodi Nemčija. Zato so izdali tako imenovani dublinski sklep, da Slovenija ni pristojna za obravnavanje prošenj za azil družine Berisha in da bodo imenovani predani Nemčiji kot odgovorni državi. Na ministrstvu so tedaj še pojasnili, da so z Nemčijo že bili dogovorjeni za vrnitev družine, vendar so jo preložili, ker družine niso našli.