Krizni sestanek za reševanje žičničarjev

V Kranjski Gori bodo danes iskali rešitev za smučarsko sezono, saj podjetje RTC žičnice nima denarja za pripravo.

Objavljeno
18. september 2013 10.30
imo/ZACCETEK SMUCCARSKE SEZONE
Blaž Račič, Jesenice; Miha Rubin, Maribor
Blaž Račič, Jesenice; Miha Rubin, Maribor

Župan Kranjske Gore Jure Žerjav je za danes sklical krizni sestanek vseh pomembnejših turističnih akterjev v občini. Vzrok je v podjetju RTC Žičnice Kranjska Gora, ki po naših neuradnih a zanesljivih informacijah nima denarja za ustrezno pripravo na novo zimsko sezono. Od RTC Žičnic ni odvisna le prihajajoča zimska turistična sezona, temveč precejšen del gospodarstva v občini.

V Kranjski Gori se zavedajo, da brez žičnic in urejenih smučarskih prog ni ne turistov in ne prihodkov, pa tudi številnih delovnih mest ne. Župan Jure Žerjav meni, da grožnja, da se zaradi finančnih bremen žičničarskega podjetja to zimo žičniške naprave ne bi zavrtele, za zdaj še ni velika. Pravi, da sklic za javnost zaprtega kriznega sestanka s hotelirji in pomembnejšimi turističnimi igralci v Kranjski Gori ni »nič pretresljivega«, pred sestankom pa ni hotel govoriti o vsebini.

Prepričani v ureditev razmer

Miran Čurin, direktor Hit Alpinee, največjega hotelirja v Kranjski Gori, je prepričan, da bodo našli rešitev. Dejal je, da si zimske sezone v Kranjski Gori ne predstavlja brez smučanja, saj bi bilo ostati brez enako, kot če bi na Primorskem ostati brez – morja. Opozoril je, da izpostavljanje težav žičničarskega podjetja v obdobju, ko se z velikimi turističnimi agencijami, tour operaterji, podpisujejo pogodbe o nadaljnjem sodelovanju, lahko vplivajo na te dogovore.
»Zimsko sezono bomo pravočasno začeli,« je prepričana tudi direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Dejala je, da upa, da precejšnje finančne težave lastnikov RTC Žičnice Kranjska Gora, zbranih okoli Športnega centra Pohorje, ne bodo vplivale na kranjskogorske žičničarje. O vsebini sestanka ni hotela govoriti, dejala je le, da bo smer reševanja znana po njem. Po njeni grobi oceni je v turizmu v občini Kranjska Gora tisoč delovnih mest, še precej pa jih je posredno povezanih s turizmom.

Rešitev dokapitalizacija

Od žičnic je odvisna tudi vitranška tekma svetovnega pokala, zato jih razmere skrbijo tako, kot bi morale vsakega Kranjskogorca, pravi Srečo Medven, gonilna sila pokala Vitranc. »Naredili bomo vse, da bodo žičnice delale, saj je interes za pokal Vitranc tako v Kranjski Gori kot tudi v Sloveniji. Po njegovem je treba poiskati dolgoročno rešitev, ki jo vidi v dokapitalizaciji RTC Žičnice Kranjska Gora.
Vsem je jasno, da zimskega turizma brez smučarske infrastrukture v Kranjski Gori ni, je dejal Slavko Miklič iz družinskega hotela Miklič. Opozoril je, da je konkurenca na tem področju huda tako v Avstriji kot v Italiji. »Vsi moramo stopiti skupaj in narediti vse, da žičnice ostanejo,« je še dodal.

Na vprašanja ne odgovarjajo

V RTC Žičnice Kranjska Gora nam niso odgovorili na vprašanja, kako je s sredstvi za pripravo na sezono, v kolikšni meri finančne težave lastnikov vplivajo na njihovo poslovanje in kakšna bi bila primerna lastniška struktura za podjetje. Ali bodo Kranjskogorcem pomagali reševati težave in kako, smo vprašali tudi njihove lastnike v ŠC Pohorje, a prav tako nismo dočakali odgovorov, se pa Gorenjci na prezadolženo ŠC Pohorje, ki je v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, najbrž ne morejo zanašati.

Po podatkih portala Gvin so v RTC Žičnice Kranjska Gora lani ustvarili štiri milijone evrov prihodkov in 57.000 evrov dobička, vendar jih bremeni za skoraj osem milijonov evrov dolgov do bank. Z bančnimi posojili so namreč v zadnjih letih posodobili štirisedežnice Kekec, Vitranc, Podkoren in Dolenčev rut. Za novo napravo na vrh Vitranca (Vitranc dve), ki bi stala pet milijonov evrov, pa denarja za zdaj nimajo, čeprav imajo že pripravljeno dokumentacijo. Po naših informacijah banke reprogramu posojil za podjetje RTC Žičnice niso naklonjene tudi zaradi finančnih težav lastnikov okoli športnega centra Pohorje.

ŠC Pohorje čaka  na bančni prevzem

Zaradi hudih finančnih težav ŠC Pohorje je bila nekaj časa ogrožena že pretekla smučarska sezona na Mariborskem Pohorju, a sta jo nato s svežim denarjem rešili NKBM in NLB. Banki upnici naj bi tudi vstopili v lastništvo ŠC Pohorje s konverzijo dela svojih terjatev – NKBM bi konvertirala dolg v višini 7,5 milijona evrov, NLB pa 2,5 milijona evrov. Pogoj za to je izstop sedanjih družbenikov iz lastniške strukture.

Nadzorniki NKBM so na avgustovski seji že imeli na dnevnem redu sklep, da bi del terjatev do ŠC Pohorje spremenili v poslovni delež, a to menda zaradi pomanjkanja časa niso sprejeli. Odločitev bo nadzorni svet banke menda sprejel kmalu.

Upniki tudi Kranjskogorci

Za mariborsko žičničarsko-turistično podjetje, ki je letos od januarja do konca avgusta ustvarilo 5,3 milijona evrov prihodkov in imelo 2,4 milijona evrov izgube, je bila julija uvedena prisilna poravnava. Terjatve je prijavilo 197 upnikov, prisilni upravitelj Blaž Poljanšek pa jim je priznal za skupno 72,1 milijona terjatev. Večino zneska ŠC Pohorje dolguje prav NKBM in NLB, večji upniki pa so še podjetja, lastniško ali kadrovsko povezana s ŠC Pohorje, med njimi je tudi RTC Žičnice iz Kranjske Gore, ki je prijavilo terjatev v višini skoraj 515.000 evrov.