Krka ne bo dražila zdravil brez recepta

Novomeška Krka je sporočila, da se za podražitev zdravil brez recepta niso odločili. »Za te izdelke niti v bližnji prihodnosti ne načrtujemo spremembe cen. S tem želimo svojim kupcem še naprej zagotavljati kakovostne izdelke po sprejemljivih cenah,« so utemeljili svojo odločitev v Krki.

Objavljeno
15. februar 2011 18.14
Ba. Pa., gospodarstvo
Ba. Pa., gospodarstvo
Ljubljana – Spomnimo, da je menda Krka, kot so sporočili najprej, nekaj svojim izdelkom z današnjim dnem zvišala cene, in sicer od tri do dobrih 13 odstotkov. V današnjem Delu smo pisali, da so se nekateri farmacevtski proizvajalci zaradi dražjih surovin in embalaže odločili za povišanje cen nekaterim svojim izdelkom brez recepta, predvsem proti gripi in prehladu, kar vpliva na višje maloprodajne cene zdravil v lekarnah. Direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec nam je povedala, da se je zaslužek lekarne oziroma vrednost lekarniške točke, ki je neodvisna od nabavne vrednosti zdravila, pri njih zadnjič spremenila oziroma le uskladila z inflacijo leta 2009, pozneje je niso spreminjali.

To pomeni, da gre za višje nabavne cene in posledično za višje maloprodajne cene po tem, ko lekarna že po višji nabavni ceni zdravilo kupi od veletrgovca. »Ker se nabavne cene spreminjajo prav te dni, se to še ni v celoti izrazilo na maloprodajnih cenah, ker vse lekarne še niso naročale zdravil po novih cenah,« je pojasnila Rakovčeva.