Krojaček Hlaček končno odprl vrata

Nov prevaljski vrtec: po številnih zapletih je občina projekt končala sama

Objavljeno
11. september 2013 10.42
Odprtje vrtca Krojaček Hlaček Prevalje
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Prevalje – Včeraj so ob prevaljski osnovni šoli odprli nov, 3,2 milijona evrov vreden vrtec, ki bo nadomestil sedanja v Zgornjem kraju in Pod gonjami. Slovesnega odprtja se je udeležil šolski minister Jernej Pikalo, ki je opozoril na visoko raven slovenske predšolske vzgoje.

Gradnjo vrtca so spremljali številni zapleti, saj je zaradi stečaja gradbinca CMC razpadlo javno-zasebno partnerstvo, zato je občina Prevalje na pol dograjen objekt odkupila in dokončala v lastni režiji, s pomočjo trinajstih podizvajalcev. Celoten projekt je bil vreden 3,2 milijona evrov, 600.000 evrov je prispevala Evropska unija, občina pa je za odkup in dokončanje plačala malo manj kot 2,7 milijona evrov, od tega približno 900.000 evrov iz proračuna, za preostanek je najela dolgoročno posojilo, ki ga bodo odplačevali 19 let. »Vrtec smo kljub veliko težavam uspešno dokončali, stal nas je približno milijon evrov manj kot je bilo načrtovano v partnerstvu s CMC. Ocenjujem tudi, da je vrtec narejen bolje in je bolj funkcionalen kot bi bil, če bi ga gradili po prvotnih načrtih,« je dejal župan občine Prevalje Matic Tasič.

Minister za šolstvo Jernej Pikalo, ki je tudi sam obiskoval prevaljski vrtec in šolo, je poudaril pomen vzgoje in izobraževanja, ki se začenjata v vrtcu. »V Sloveniji smo lahko srečni, ker imamo eno najboljših predšolskih vzgoj na svetu, in da vzdržujemo izjemen standard, kar je naša primerljiva prednost,« je dejal Pikalo in dodal, da šolski sistem kljub krizi in krčenju sredstev še vedno deluje optimalno.

Otroci bodo vrtec začeli obiskovati v ponedeljek, stavba obsega več kot 2600 kvadratnih metrov, od tega je skoraj tisoč kvadratov igralnih površin. V njem bo prostora za 13 oddelkov. Letos je vpisanih 234, prostora je še za 30 otrok. Prejšnji enoti vrtca so zaprli, ostaja samo še podružnična enota na Lešah.

Vrtec so poimenovali po Krojačku Hlačku, literarnem junaku iz književnih del domačina, mladinskega pisatelja Leopolda Suhodolčana. Podoba Krojačka Hlačka po likovni predlogi ilustratorke Marlenke Stupice je tudi na pročelju stavbe, prihodnje leto bodo pred stavbo postavili tudi krojačkov kip.

Štiri šole energetsko sanirane

Hkrati so na Prevaljah končali tudi 1,2 milijona evrov vredno energetsko sanacijo OŠ Prevalje ter podružničnih šol Leše, Šentanel in Holmec, kjer so zamenjali fasade, uredili ogrevanje na biomaso ter uvedli energetski monitoring. Večino, več kot milijon evrov, sta za naložbo prispevali država in Evropska unija.