Kršitelji varni pred globami

Po podatkih inšpektorata so začeli 60 postopkov.

Objavljeno
07. november 2011 06.54
Posodobljeno
07. november 2011 08.35
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Zakon je jasen: od 1. oktobra morajo biti radiatorji v večstanovanjskih objektih opremljeni z merilniki toplote. Po novem se namreč gretje obračunava po porabi in ne več pavšalno glede na ogrevalno površino.

Za nadzor, da so lastniki v svoja stanovanja in na radiatorje res vgradili merilnike, je pristojen inšpektorat za energetiko in rudarstvo. A do 2. novembra kljub temu, da se je govorilo o 200-evrskih globah za tiste, ki po 1. oktobru ne bi imeli nameščenih delilnikov, še ni bila izrečena niti ena.

60 postopkov, a brez glob

»Naš inšpektorat nima skupnih služb, zato podatke o našem delu zbiramo enkrat letno v letnem poročilu. Za interne potrebe preverjamo kvartalno realizacijo inšpektorjev, ki pa je za zahtevano obdobje še nismo pripravili. Posledično zato lahko posredujemo samo okvirne podatke. Inšpektorji so v tem obdobju začeli postopke v približno 60 zadevah in to na zahtevo subjektov nadzora. V tem obdobju so inšpektorji odgovarjali tudi na telefonske klice na temo vgradnje delilnikov, predvsem pa glede nejasnosti pri obračunu stroškov,« so sporočili z inšpektorata.

Inšpektorji so pri svojem delu samostojni in se pri izbiri sankcije odločijo glede na dejansko stanje, in sicer lahko izrečejo samo opozorilo, lahko izdajo opomin ali pa takoj sankcionirajo z globo 200 evrov.