Krški energetski razvojni center združil 12 podjetij

V krški poslovni coni Vrbina bodo po besedah dekana fakultete za energetiko Andreja Predina letos začeli graditi 1,5 milijona evrov vreden raziskovalni objekt, namenjen razvoju produktov in storitev s področja energetike.

Objavljeno
11. februar 2011 13.17
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Krško – Fakulteta v 13,4 milijona evrov vrednem projektu sodeluje kot pobudnica in koordinatorica, razvojni center pa bo uporabljalo predvsem dvanajst gospodarskih družb, ki so skupaj s fakulteto in krško občino pridobile evropska sredstva na razpisu za razvoj centrov slovenskega gospodarstva. Dvanajst gospodarskih družb – Elektrokovina PN, Gen energija, Hidex, Kostak, Litostroj, Magnel, Numip, Spiro, Tanin, Trimo, Uni energija in Vipap Videm – bo za postavitev podjetja s 30 zaposlenimi visokokvalificiranimi kadri v pol leta v različnih deležih namenilo 1,3 milijona evrov, v načrtovane lastne razvojne programe pa v petih letih še dodatnih 5,5 milijona evrov.

Največji skoraj petinski družbenik razvojnega centra z delovnim imenom Zel-En bo Litostroj Power, ki bo v Krškem najprej izpopolnjeval dve novi turbini za kanadski trg. »Zavedamo se, da na dolgi rok podjetje lahko reši le razvoj, zato smo se kljub trenutni gospodarski krizi odločili za vstop v konzorcij,« je povedal razvojni inženir v Litostroju Janez Gale: »Podjetja v Sloveniji gledajo predvsem sama nase. Bojijo se konkurence ter kraje idej in kadrov. V okviru centra bomo s podjetjem Magnel sodelovali pri razvoju generatorja za posebne vrste turbin, ki se postavljajo v reke z nizkim padcem.«

Andrej Predin, dekan fakultete, ki sicer spada pod mariborsko univerzo, poudarja pomen povezovanja fakultete z gospodarstvom: »Smo edina fakulteta, ki je sama poskrbela za svojo raziskovalno infrastrukturo. Veseli nas, da bomo lahko uporabljali prostore raziskovalnega centra in bodo naši študentje že med izobraževanjem sodelovali pri razvoju resničnih produktov.«

V razvojnem centru se bodo letos zaposlili strokovnjaki iz naravoslovnih ved iz celotne Slovenije. Pozneje bo nove kadre izšolala tudi mlada fakulteta za energetiko, ki ima v treh programih vpisanih 340 študentov. V Krškem bi radi, da bi podjetja, ki bi nastala v procesu delovanja centra, za svoj domicil izbrala občinske poslovne cone.