Krški župan bi bazen zopet gradil ob stadionu

Župan pravi, da ima lokacija ob stadionu večjo perspektivo kot zemljišče ob Vipapu

Objavljeno
20. julij 2012 13.00
Posodobljeno
21. julij 2012 06.00
jzo_bazeni
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško - Po junijskem sprejetju prostorskega načrta za HE Brežice, ki nasprotno od pričakovanj omogoča izgradnjo bazena ob stadionu, v Krškem razmišljajo, da se kljub polmilijonskem nakupu propadlega bazena odpovedo lokacji ob Vipapu.

Krški občinski svet je leta 2006 sprejel sklep s ciljem, da občina dobi pokriti bazen v roku treh let. Lokalna skupnost je od takrat za zemljišče ob Vipapu odštela 450.000 evrov in s številnimi študijami vred za nov bazen namenila krepko več kot pol milijona evrov. Toda občina z bogato plavalno tradicijo sredi leta 2012 še vedno ne ve, ne kakšen bo nov bazen ne kje oziroma kdaj bo stal.

Načrt za brežiško elektrarno dovoljuje gradnjo bazena ob stadionu

»Precejšen premik je bil junija narejen s sprejetjem prostorskega načrta za hidroelektrarno Brežice,«je nov krški župan Miran Stanko ob vprašanju Dela o možnostih premestitve lokacije bodočega bazenskega kompleksa z levega na desni breg Save namignil, da bo ta tematika verjetno na sporedu na eni od jesenskih občinskih sej: » Načrt za brežiško elektrarno dovoljuje, da naš bazen lahko stoji ob stadionu. Ta lokacija je zanimiva - omogoča širitev, parkirišča in sodi v športni kompleks, ki se razvija ob stadionu - ter ima večjo perspektivo, kot lokacija ob Vipapu.«

Po prvotnih načrtih iz leta 2006 naj bi bazen sicer stal na desnem bregu Save za stadionom. Toda zaradi predvidevanj, da bo travnik tudi po izgradnji brežiške hidroelektrarne ostal rezerviran za poplavno območje največjega slovenskega hudournika, so svetniki leta 2010 bazen papirnato premestili na levi breg ob tovarno Vipap. Leto pred tem je občina kupila propadajočo bazensko školjko ob tovarni papirja, ki jo je leta 2001 za petkrat manj denarja prodala podjetju Vodplan.

Levi breg v prihodnje morda namenjen gasilcem

»Poskus koraka naprej (v smeri izgradnje bazena, op. a.), ki pa je bil precej drag,« tri leta od nakupa neuporabnega bazena potezo danes ocenjuje Stanko. Če bodo plavalci plavali na desnem bregu reke, bo drago občinsko zemljišče na levem bregu v prihodnje morda namenjeno širitvi delovanja poklicne gasilske enote, pravijo na občini.

Župan si želi, da bo lokacija dokončno znana do konca leta. Hkrati naj bi svetniki sprejeli tudi nov sklep glede velikosti bazena. Leta 2007 so med tremi variantami sprejeli najdražjo: pokrita 50-metrski in manjši učni bazen, ki naj bi skupaj z bowling centrom stala sedem milijonov evrov. A glede na sedanje mnenje občinske komisije za bazen bo Krško verjetno dobilo kompleks, ki bo najbližje najcenejši varianti iz leta 2007: 25-metrski bazen z bowlingom ovrednoten na 5,3 milijona evrov.

Vsako leto bi bilo treba zagotoviti 254.000 evrov

»Vsi člani komisije (julija so si ogledali majhen bazen v Salzburgu) so složni, da bi bil 25-metrski bazen primeren za Krško,« pravi Stanko. Predsednika plavalnega kluba nam ni uspelo priklicati.
Člani omenjena komisija so po povratku iz Avstrije med razlogi za izgradnjo manjšega bazena navajali predvsem velike obratovalne stroške. V Salzburgu, kjer imajo ob osnovnem bazenu še dve 50-metrski progi in nekaj dopolnilnih dejavnosti, ti znašajo 800.000 evrov na leto.

Po oceni iz leta 2007 bi znašali stroški krškega kompleksa s 25-metrskim bazenom 347.000 evrov. Po odštetju prihodkov bi moral krški proračun vsako leto za kritje razlike vsako leto zagotoviti 254.000 evrov, v primeru olimpijskega bazena pa še 90.000 evrov več.

Če bo do konca leta znano, kje in kakšen bazen bodo gradili Krčani, pa nihče ne ve, kdaj bo do izgradnje prišlo. Občina si močno želi, da bi k projektu pritegnila zasebnega investitorja. Na razpisu pred leti interesenta ni bilo, zasebni kapital pa, če bodo sredstva uspeli dobiti drugje, ni pogoj za začetek izgradnje, pojasnjujejo na občini.