Krtek Oli čaka prve obiskovalce Vulkanije

Jutri pri Gradu na Goričkem odpirajo doživljajski park Vulkanija - v okolici Gradu je pred 3 milijoni let deloval zadnji ognjenik na ozemlju sedanje Slovenije

Objavljeno
30. avgust 2013 17.28
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Grad na Goričkem - Jutri bodo pri nekdanji Lednarjevi usnjarni v samem središču naselja Grad na Goričkem odprli Vulkanijo, poučno turistično zanimivost, od katere si v tej majhni gorički občini obetajo dodaten turistični razvoj in večji obisk turistov, ki sedaj najpogosteje obiskujejo grad in tamkajšnje razstave Krajinskega parka Goričko.

Zamisel o dodatni turistični ponudbi, ki bi bila drugačna od vsega, kar ponujajo turistični kraji v Sloveniji, je v občini Grad stara že nekaj let. Na koncu so se spomnili dejstva, da geološki podatki kažejo, da je prav pri Gradu pred tremi milijoni let deloval zadnji vulkan na območju sedanje Slovenije oziroma celo na območju vse nekdanje Jugoslavije.

In iz tega so v nekaj projektnih korakih s precej evropskega denarja oblikovali zanimivo zgodbo in zgradili Vulkanijo, objekt, v katerem se je z raznimi sodobnimi elektronskimi in avdiovizualnimi sredstvi mogoče seznaniti z dogajanjem ob nastanku Zemlje in z značilnostmi ter delovanjem vulkanov.

Poseben del pa je zabaviščni del parka, v katerem je projekcijska dvorana za predstavitev nastajanja Zemlje, ki zaposli vsa čutila obiskovalcev, in dva umetna rova, ki prikazujeta dogajanje v vulkanu malo pod zemeljskim površjem in šest kilometrov globlje, bližje vroči zemeljski sredici, v kateri brbota žareča lava.

Posebnost parka je dvigalo, ki obiskovalce samo navidezno spusti šest tisoč metrov globoko proti središču Zemlje in proti drugemu, »vročemu« umetnemu rovu.


Predvsem otrokom in šolarjem bo znanstvena dejstva o nastanku Zemlje in o vulkanih na poljuden način predstavljal krtek Oli, računalniški lik, ki so ga snovalci parka tako poimenovali zaradi minerala olivina, ki se pojavlja v bazaltnih kamninah vulkanskega izvora v okolici Gradu.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi kamnolom bazalta v neposredni bližini naselja, v katerem so dolgo rezali kamen za stavbe in za druge potrebe. Kot primer gradnje iz bazaltnega kamna je na dvorišču objekta Vulkanije obnovljena nekdanja Lednarjeva usnjarna.


Nov park bo v nekaj letih ponudil redno zaposlitev petim ljudem, v občini pa pričakujejo, da si ga bo letno prišlo ogledat okrog 15.000 ljudi, pravi župan občine Grad Daniel Kalamar. Deloma bodo to verjetno obiskovalci Krajinskega parka Goričko, ki so si doslej ogledovali samo zbirke v gradu, ki je obenem sedež krajinskega parka, deloma pa naj bi obiskovalci prihajali prav na ogled Vulkanije, ob tem pa si bodo lahko ogledali tudi zbirke KP Goričko, obnovljeni Pütarov mlin v Dolnjih Slavečih in še kakšno zanimivost.