KSJS napoveduje protest, če vlada ne umakne posegov v plače

Branimir Štrukelj napoveduje, da bo na shod pozval vse sindikate. Miro Cerar verjame v dogovor s sindikati.

Objavljeno
25. november 2014 12.52
Ekonomsko socialni svet Branimir Štrukelj, Ljubljana Slovenija 15.04.2013
S. P., Ni. Č., Delo.si, STA
S. P., Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Reprezentativni sindikati javnega sektorja se bodo v četrtek, še pred nadaljevanjem pogajanj z vlado o varčevalnih ukrepih za leto 2015, opredelili do udeležbe na protestnem shodu 3. decembra.

Medtem v Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS) že razmišljajo o protestih, če vlada do četrtkovega kroga pogajanj ne bo umaknila dodatnih posegov v plače in druge prejemke.

K protestnemu shodu bodo pozvali vse sindikate javnega sektorja, je sporočil predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Cerar: Verjamem v dogovor s sindikati

Na vladni strani medtem mirijo, da pogajanja še tečejo. Cerar je po današnji okrogli mizi Tax-Fin-Lex dejal, da vlada preučuje vse možnosti in predloge. O podrobnostih ni želel govoriti, saj da je vse ostalo v rokah pogajalcev.

Če bodo sindikati protestni shod izvedli, pa se bodo na vladi »odzvali tako, kot je treba«, je dejal premier. »A počakajmo. Bomo videli, kaj bo. Kljub vsemu sem optimist in verjamem, da lahko skozi pogajanja dosežemo ključne zadeve, ki smo si jih zadali,« je še pristavil.

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po današnjem srečanju s predstavniki občin povedal, da so ovrednotili sindikalne predloge in ugotovili, da bi šlo za približno 90 milijonov povečanja mase za plače glede na trenutno izplačevanje. Vlada se bo po njegovih besedah do teh sindikalnih predlogov opredelila do četrtka.

Koprivnikar je sicer nedavno navedel, da točno vedo, da bi morali - če želijo uveljaviti ukrepe oziroma podaljšanje trenutnih ukrepov v prihodnje leto - dogovor doseči »nekje do konca novembra«. S tem bo v decembru mogoče izvesti vse ostale postopke.

Na vprašanje, ali se jim bo uspelo dogovoriti do konca novembra, pa minister danes odgovarja le z besedami, da se pogajajo in iščejo dogovor.

KSJS se je pripravljen pogajati o ...

Predsedstvo KSJS, ki zastopa več kot 73.000 članic in članov, poudarja, da sindikati člani KSJS ne sprejemajo ukrepov vlade, ki bi dodatno posegli v že znižane plače in druge prejemke javnih uslužbenk in uslužbencev.

So se pa po Štrukljevih navedbah pripravljeni pogajati o prenosu zdaj veljavnih ukrepov oziroma dela varčevalnih ukrepov na področju plač in drugih prejemkov ter premij dodatnega pokojninskega zavarovanja.

V nekaterih sindikatih pa razmišljajo o ostrejšem odzivu na trenutna vladna stališča. Kot je za STA pojasnil predsednik sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek, se bodo v sindikatu v sredo dopoldne med drugim izrekali o izvedbi stavke.