Kučan je brez varovanja in pisarne

Zmago Jelinčič je zaradi prejemkov nekdanjega predsednika Milana Kučana pisal vladi. Zanima ga, ali mu vlada zagotavlja kakšne ugodnosti. Kučanu, kot je pojasnil, vlada na mesec plačuje 1607 evrov.

Objavljeno
17. september 2009 22.19
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - »Ali vlada gospodu Kučanu še zagotavlja ugodnosti kot bivšemu predsedniku, na primer varovanje?« je v poslanskem vprašanju vladi včeraj zapisal Zmago Jelinčič. Zanima ga tudi, koliko denarja je bilo izplačanega Milanu Kučanu po poteku teh petih let. Kučan je svoj drugi mandat sicer sklenil konec decembra 2007 in so mu omenjene pravice že potekle.

Nekdanji predsednik republike je namreč po zakonu upravičen do določenih ugodnosti, denimo, naziva bivši predsednik republike, udeležbe na državnih slovesnostih, diplomatskega potnega lista, eno leto do nadomestila plače v višini plače predsednika republike (dokler se ne zaposli oziroma izpolni pogojev za upokojitev), za največ pet let mu pripadajo pisarna, svetovalec in delavec, ki opravlja administrativne in tehnične naloge, ter službeno vozilo z voznikom.

Praviloma po letu dni od preteka mandata pa ima bivši predsednik, ki se ne zaposli, pravico do mesečnega prejemka v višini 80 odstotkov predsedniške plače. Če se zaposli in njegova plača ne presega 80 odstotkov predsedniške plače, ima pravico do poplačila razlike. Nekaj takšnega uveljavlja tudi Kučan (razliko do pokojnine), to pa je tudi vse, kar prejema iz državnega proračuna. Kučan je tako v letu 2003 še prejemal plačo, nato pa se je leta 2004 upokojil. Od tedaj mu vlada, v skladu z zakonom o predsedniku republike, zagotavlja razliko med pokojnino in 80 odstotki plače predsednika. Izključno do tega mesečnega prejemka je Kučan dandanes tudi upravičen. Kot je pojasnil včeraj, je ta razlika septembra znašala 3193 evrov bruto oziroma 1607 evrov neto. »Drugih ugodnosti nimam,« je včeraj zatrdil Kučan. Od decembra 2007 do avgusta 2009 je ta prejemek skupaj znašal 62.000 evrov bruto.

A Jelinčič opozarja tudi na pravico do varovanja bivšega predsednika, za kar je denar zagotovljen posebej. Nekdanji predsednik ima namreč eno leto po prenehanju mandata tudi pravico do varovanja. »Varovanje sem imel še leto dni po prenehanju predsedniške funkcije. Od takrat varovanja nimam,« je Kučan pojasnil včeraj.

Tudi pisarne bivšega predsednika, ki mu je pripadala od 23. decembra 2002 do 22. decembra 2007, nima več. »Davkoplačevalski denar za pisarno ni bil namenjen meni, kot je razumeti iz poslanskega vprašanja, ampak vzpostavitvi in delovanju pisarne kot nove institucije ter moji dejavnosti doma in v tujini pet let po prenehanju mandata,« je pojasnil nekdanji predsednik. Po Drnovškovi smrti je pisarna za potrebe urejanja arhiva delovala še do decembra 2008. Takrat je urad predsednika republike tudi začel pogovore z ministrstvom za javno upravo (MJU) za prenos prostorov, ki so se maja 2009 končali s predajo pisarne v uporabo MJU.

Iz petkove tiskane izdaje Dela