Kučan naj bi spreminjal izjave

Parlamentarna komisija je sklenila, da nekatere izjave bivšega predsednika republike Kučana ne ustrezajo dejanskemu stanju.

Objavljeno
25. januar 2007 19.04
Dimitrij Kovačič in Miro Petek
Ljubljana - Parlamentarna komisija, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu, je preverila izjave bivšega predsednika republike Milana Kučana ob njegovem pričanju pred komisijo in ugotovila, da je ta nekatere izjave spreminjal, nekatere pa "ne ustrezajo dejanskemu stanju", je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik komisije Dimitrij Kovačič (SDS). Njegov poslanski kolega in član komisije Miro Petek pa je napovedal, da bo preiskovalni komisiji predlagal soočenje Kučana in koprskega župana Borisa Popoviča.

Kot je znano, je koprski župan v zaslišanju pred preiskovalno komisijo zatrdil, da v ozadju njegovega pripora v letu 2003 in številnih kazenskih ovadb stoji Kučan. Ta je ob svojem pričanju pred komisijo očitke zavrnil in dejal, da s Popovičevo aretacijo ni imel nič kot tudi ne s kazenskimi postopki, ki so se vodili ali se še vodijo zoper njega pred sodiščem zaradi domnevno storjenih kaznivih dejanj.

Med razlogi za Kučanovo zaslišanje je bila tudi njegova izjava za POP TV novembra lani, ko je dejal, da je pred štirimi leti protestiral pri organih pregona, ker je bil koprski župan Boris Popovič več kot mesec dni v priporu, ne da bi se kar koli premaknilo. V zaslišanju pred komisijo pa je nekdanji predsednik pojasnil, da je takrat o tem odgovarjal na vprašanje novinarja in že kot bivši predsednik republike povedal svoje mnenje o postopku, ki je izzval burne reakcije. "Menil sem takrat in še danes, da je nemogoče, da je človek v priporu toliko časa in da se nič ne zgodi," je poudaril Kučan. Pri tem je dodal, da je bil njegov protest javen, njegovo stališče javno objavljeno in s tem dostopno široki javnosti, tudi organom pregona.

Po Kovačičevem mnenju se Kučanovi izjavi za POP TV in pred preiskovalno komisijo razlikujeta, saj je ta svojo izjavo spremenil oziroma jo omilil. Poleg tega pa je komisija pregledala poročanje medijev v času, ko naj bi Kučan javno protestiral in ugotovila, da tega protesta ni bilo. Zato Kovačič ugotavlja, da je Kučan dajal izjave, ki ne ustrezajo dejanskemu stanju. Predsednik komisije je še poudaril, da bi bilo tudi Kučanovo posredno interveniranje prek medijev nedopustno.

Preiskovalna komisija se sicer še ni opredelila do vprašanja, "komu verjeti" - Kučanu ali Popoviču. Drži pa, da Popovič svojih izjav ni spreminjal, kar pa za Kučana ne velja, pravi Kovačič. Petek je danes napovedal, da bo komisiji predlagal njuno soočenje, saj komisija doslej ni uspela ugotoviti, kdo od njiju govori resnico. Po Kovačičevih besedah formalnih zadržkov za takšno zaslišanje ni.

Na vprašanje, ali bo komisija zaslišala tudi obrambnega ministra in nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Karla Erjavca, Kovačič ni mogel dati odgovora. Erjavčevo ime namreč ni bilo omenjeno na odprtem delu seje komisije, zato tega ne more ne potrditi ne zanikati. Kot je znano, je Popovič v zaslišanju pred komisijo dejal, da je visok uradnik na ministrstvu za pravosodje potrdil, da je Kučan glede odreditve pripora klical nekdanjo generalno državno tožilko Zdenko Cerar. Koprski župan je ime tega uradnika povedal le članom komisije, ne tudi javno, šlo pa naj bi za Erjavca.

Kučan vztraja pri izjavah z zaslišanja pred preiskovalno komisijo

Bivši predsednik republike vztraja pri izjavah, ki jih je dal na zaslišanju pred preiskovalno tožilsko komisijo. Kučan, ki se je odzval na današnje očitke predsednika komisije o spreminjanju svojih izjav, od preiskovalne komisije še vedno pričakuje, da bo preverila verodostojnost obtožb na njegov račun in zaslišala priče, na katere naj bi se skliceval Boris Popovič.

Bivši predsednik je začuden nad ravnanjem predsednika komisije in njenega člana Mira Petka, vendar z njima ne namerava polemizirati prek medijev. Na njuna vprašanja je že odgovoril na seji preiskovalne komisije 11. januarja, so v odzivu zapisali v službi bivšega predsednika.

Kumer: Kovačič si je sprivatiziral preiskovalno komisijo

Poslanec SD Dušan Kumer kot član komisije DZ, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu, protestira proti načinu vodenja in predstavljanja dela preiskovalne komisije v javnosti. Njen predsednik Kovačič po njegovem mnenju zlorablja svoj položaj, ko javnosti sporoča vrednostne ocene v zvezi z zaslišanjem posameznih prič. "Kovačič se ne more upreti skušnjavi oblastnika, zato je sprožil pravo politično gonjo proti bivšemu predsedniku države Milanu Kučanu," je v odzivu na Kovačičevo današnjo novinarsko konferenco zapisal Kumer.