Kučan: Slovenski odgovor je mlačen in neargumentiran

Na slovesnosti v spomin na žrtve fašizma je bivši predsednik Milan Kučan dejal, da Evropska komisija molči o stališčih v govoru italijanskega predsednika Napolitana.

Objavljeno
16. marec 2007 17.31
Strunjan - "Ni zgodovina tista, ki Evropejce razdvaja, ampak predvsem njena politična ali ideološka interpretacija," je danes na slovesnosti v spomin na žrtve fašizma v Strunjanu dejal bivši predsednik Milan Kučan. "Mlačen in neargumentiran slovenski uradni odgovor na govor italijanskega predsednika ob dnevu spomina žal ni pomagal k odpravljanju enostranske in ideološke interpretacije, še posebej ob italijanskem pojasnilu Zagrebu, da z očitki Slovanom niso bili mišljeni Hrvati," je še dejal Kučan.

Kučan se je ob tem vprašal, "kdo potem ostane kot zločinski slovanski narod", in dodal, da "Slovenci takšne obtožbe ne moremo sprejeti". Povedal je, da "s tako avtoritativnega mesta izrečene besede, ki pripisujejo nekemu narodu zločinsko maščevalnost in načrtno prisvajanje tujega ozemlja, mimo zgodovinskih dejstev in izvzeto iz celote dogajanja v nekem bolečem obdobju evropske zgodovine, brez samospraševanja o razlogih za dogajanje na slovenski zahodni meji po drugi svetovni vojni, ne morejo biti preslišane".

"Napačne interpretacije in slabo poznavanje dejstev hitro zapeljejo v napačne opredelitve," je menil Kučan. Dodal je, "da to kaže tudi stališče Evropske komisije, ki se je kritično odzvala zgolj do odziva hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, o stališčih v govoru italijanskega predsednika Giorgia Napolitana pa molči".

Po njegovih besedah, "nenavadna reakcija Evropske komisije zbuja dvome v njeno objektivnost in v dejansko enakopravnost evropskih velikih in malih držav ... v raznoliki Evropi". Brez enakopravnosti, pa bi po Kučanovih besedah, lahko tudi evropska zgodovina postala le zgodovina velikih, vsiljena manjšim, in sredstvo določanja današnjega prostora in vpliva v Evropi. "Tudi sredstvo za izstavljanje domnevno neplačanih računov preteklosti, kar je Slovenija na svoji poti v EU trdo izkusila," je še povedal.

Kučan je prepričan, da je "to ob dnevu vsakoletnega spomina na pobite strunjanske otroke potrebno povedati". "Otroci so bili žrtve v Italiji rojene ideologije in politike, ki je najprej med Slovenci, potem pa po vsej Evropi in svetu zahtevala milijone in milijone človeških življenj, preden je bila zlomljena v svetovnem spopadu," je še poudaril bivši predsednik republike.