Kultura na višji in udobnejši ravni

Po letu dni je v Tolminu vrata odprlo prenovljeno kinogledališče.

Objavljeno
23. november 2015 18.54
bmo-kinogledališče tolmin

 Občina Tolmin je s svojim in z denarjem EU zgradila večnamensko dvorano z 267 sedeži, ki bo ponudila višjo raven kulturnih vsebin in udobja. 

»Zadovoljen sem, da je ta zahteven projekt uspešno končan. Tolmin z njim pridobiva novo kakovost v obliki sodobnega večnamenskega objekta, ki bo predvsem kulturne vsebine postavil v okolje, ki si ga zaslužijo,« pravi tolminski župan Uroš Brežan.

Naložba je vredna dobre tri milijone evrov (dva je prispevala EU) in zagotavlja nadaljnje filmsko, glasbeno in gledališko dogajanje, po novem pa še galerijo tudi za večje razstave. »Star objekt je bil dotrajan in potresno nevaren. Notranjost je zdaj povsem spremenjena in precej bolj funkcionalna, oprema je nova in sodobna,« pravi direktor občinskega zavoda za kulturo, šport in mladino Branko Velišček, ki bo upravljal objekt.

Abonmaje bodo nadgradili tudi s komercialnimi prireditvami. »Takšni objekti niso dobičkonosni, zato je treba na vse načine pokrivati stroške. Zamisli imamo dovolj,« je dejal Velišček, ki pravi, da so pri gradnji poskušali upoštevati konstruktivna mnenja in predloge.

Obnovi in spremembi videza so nasprotovali predvsem v Društvu za ohranjanje in razvoj Tolmina. »Ob novem videzu kinogledališča smo žalostni, pravzaprav zgroženi. Zgodilo se je prav to, na kar smo opozarjali in česar smo se bali. Vhodna fasada je tujek, ne sklada se s preostalim delom stavbe in se nesramno zajeda v steno stavbe muzeja – Coroninijeve graščine, ki je kulturni spomenik. Žal je to cena, ki jo v Tolminu plačujemo, ker se odločitve o projektih sprejemajo v ozkih krogih, brez natečajev in brez javne razprave,« je prepričana predsednica društva Martina Klanjšček.