Kulturni dom ujet med občino in državo

V Črnomlju bi dom prevzeli le brez finančnih obveznosti.

Objavljeno
03. julij 2014 22.44
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Črnomelj – Na ministrstvu za kulturo so pripravili tripartitno pogodbo o brezplačni uporabi prostorov črnomaljskega kulturnega doma, v katerem ima sedež občinski Zavod za kulturo (ZIK), s čimer želijo državnemu spomeniku zagotoviti ohranitev in oživljanje, vendar vodstvo črnomaljske občine pogodbe noče podpisati, ker nimajo denarja za vzdrževalna dela.

Na ministrstvu za kulturo so zato dvopartitno pogodbo z enako vsebino poslali zgolj uporabnikom, čemur zdaj oporeka vodstvo Javnega zavoda ZIK. Direktorica ZIK Nada Žagar vztraja, da mora najemno pogodbo podpisati tudi občina, saj je v njej določilo, da jih lahko ministrstvo iz prostorov kadar koli vrže na cesto, in se sprašuje, kdo bo potem poskrbel za zaposlene. Odločitev vodstva občine, da pogodbe ne podpiše, se ji zdi precej nenavadna, saj je občina leta 1997 z odlokom ustanovila Zavod za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj, v katerem je zapisano, da ustanovitelj (občina) zagotovi nepremičnine in opremo za njihovo dejavnost in denar za investicije. »Sama dvopartitne pogodbe ne morem podpisati, ker se s tem samo prelaga odgovornost z občine na ZIK, mi pa denarja za vzdrževanje objekta nimamo,« je za Delo povedala Nada Žagar. Pravi, da ima občina vso pravico, da že na naslednji seji ZIK ukine, a dokler je ustanovitveni akt veljaven dokument, mora občina prevzeti svoj del odgovornosti.

Občina hoče obnovljen dom

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je po sestanku z direktorico Žagarjevo povedala, da bi tripartitno pogodbo podpisali le pod pogojem, da občina ne bi prevzela nobenih finančnih obveznosti, saj denarja v proračunu nimajo. Dvorana v kulturnem domu je namreč potrebna temeljite obnove. V finančni perspektivi za obdobje od leta 2014 do 2020 pa ne morejo pričakovati finančnih sredstev, saj ta obnovi kulturne dediščine ni naklonjena. Ministrstvo za kulturo je sicer za 77.000 evrov pred kratkim končalo nujna vzdrževalna dela na severni strani kulturnega doma, s katerimi so objekt zaščitili pred nadaljnjim zamakanjem. »Država naj kulturni dom povsem obnovi, potem ga bomo z veseljem prevzeli,« pravi Čemas Stjepanovičeva.

Županja se zaveda, da bo morala občina poskrbeti za ZIK, če jim bo ministrstvo za kulturo odreklo prostore v domu. Zato pravi, da so za rešitev problema z ministrstvom, a ne na vrat na nos, saj bi morala občina z rebalansom občinskega proračuna prerazporediti določen denar za kulturni dom, a tega ne morejo storiti, ker ga preprosto nimajo. Na ministrstvu za kulturo so povedali, da roka za podpis pogodbe niso določili, saj so prepričani, da bodo z občino in ZIK našli soglasje.