Kulturni molk dan pred dnevom kulture

Napoved tihega protesta ob dnevu kulture je razjezil župana Emila Rojca. Do incidenta je prišlo zaradi letaka, na katerem je pisalo, da se predstavniki kulturnih društev in ustanov ne strinjamo se z odnosom občinske uprave do naših kulturnih ustanov, društev in drugih ustvarjalcev kulturnega življenja.

Objavljeno
09. februar 2011 20.44
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – »Predstavniki kulturnih društev in ustanov smo se na ta svečani večer zbrali na tihem protestu. Ne strinjamo se z odnosom občinske uprave do naših kulturnih ustanov, društev in drugih ustvarjalcev kulturnega življenja,« je pisalo na letaku, ki ga je Ilirskobistričanka Milojka Primc, aktivna društvena delavka, v avli Doma na Vidmu delila pred proslavo ob dnevu kulture.

Župan Emil Rojc, ki je načrtovani protest poskušal preprečiti, je po nekaj hudih izrečenih besedah Primčevi zmečkal letak in ga vrgel na tla. Primčeva celo trdi, da ga ji je vrgel v obraz. Županova gesta je prilila olja na žerjavico, ki v številnih kulturnih društvih (KD) tli od objave osnutka letošnjega proračuna. Župan Emil Rojc je namreč brez prejšnjih pogovorov s predstavniki KD lanskih 100.000 evrov za delovanje društev zmanjšal za polovico. Ker je prav tako zmanjšal tudi znesek za organiziranje meseca kulture, je Igor Štemberger z javnega sklada za ljubiteljske dejavnosti občini odrekel organiziranje načrtovanih 16 februarskih prireditev, med njimi tudi proslavo na predvečer kulturnega dne.

»Iz nekaterih društev je prišla pobuda za tihi protest, protest z letakom, ki bi ga delili pred proslavo, a se te ne bi udeležili. Zbralo se nas je približno 40. Prišli niso tisti, ki so se ustrašili svoje barve. Jaz, ki se z barvo ne obremenjujem, nimam kaj izgubiti. A od danes ne prevzemam nobene odgovornosti za nadaljnje poteze društev,« je včeraj za Delo pojasnila Milojka Primc, kulturnica in organizatorka prireditev, ki ji je župan prekinil honorarno zaposlitev na razvojnem centru (RC). To bi zaradi ukinjanja RC izgubila v vsakem primeru, organiziranje protesta je to le pospešilo.

Bistriški kulturniki so zgroženi. »Protest je bil miren, brez zmerjanj ali transparentov. Društva si niso zaslužila takšne obravnave in žalostno je, da župan ne sprejema kritik in da se tako odzove,« je dogodek komentiral Primož Rojc, predstavnik KD Grad Dolnji Zemon in občinski svetnik.

»Zdaj izpadem kot tarča vseh, ki menijo, da ne razumem kulturnih dejavnosti,« je včeraj za Delo pojasnil župan Emil Rojc. »Zanje smo namenili 50.000 evrov in mislim, da smo primerljivi s sosednjimi občinami, denimo postojnsko. Poleg tega bomo gradili dva vaška domova, ki bosta namenjena kulturi, 300.000 evrov bomo iz proračuna dali za obnovo Doma na Vidmu. Na dan protesta dopoldne so me predstavniki nekaterih KD opozorili, da Milojka Primc iz pisarne RC kliče predstavnike društev in jih nagovarja, naj sredi predstave protestno zapustijo dvorano. Profesorji in učenci glasbene šole so moji prošnji po organiziranju proslave ugodili in jo v zelo kratkem času ter kakovostno pripravili. Dejanje Primčeve je bilo zelo neprimerno. Ob misli, kako se bodo počutili otroci in profesorji glasbene šole, če bi ljudje sredi predstave zapustili dvorano, sem se razjezil in zmečkal letak, za katerega dvomim, da ima podporo pri KD. Z letaka se ne vidi, kdo protest podpira.

Z društvi se bom pogovoril in zagotavljam, da nobeno ne bo prikrajšano. Nočem, da bi zamrla, želim pa ugotoviti, kako porabljajo denar, saj so lani v primerjavi s sosednjimi občinami porabili dvakrat več,« je povedal župan.

Župan Emil Rojc meni, da Igor Štemberger na bistriški izpostavi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ni zaposlen osem ur dnevno. Poleg tega občina Ilirska Bistrica plača 30 odstotkov Štembergerjeve plače, medtem ko postojnske delavke JSKD občina sploh ne sofinancira. Štemberger to potrjuje. »Koliko in kako delam, lahko preverja samo moj delodajalec. Postojnski JSKD ne organizira nobenih občinskih prireditev, jaz pa sem sodeloval pri vseh in vemo, da je prireditev v Bistrici precej več kot drugod,« je odgovil Štemberger.