Kupca ni, morda bo dobil najemnika

Hotel Črna: po neuspešnih prodajah spet zanimanje domačina za najem, če ne bo šlo, bodo premislili o možnosti hostla.

Objavljeno
22. julij 2014 19.37
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Črna na Koroškem – Hotel Črna je pri prenovi kulturnega doma dobil nov vhod, kljub številnim poskusom prodaje ali oddaje v najem pa je še vedno brez novega lastnika ali najemnika. Županja Romana Lesjak pravi, da se zanj spet zanimata domačina, ki sta že izrazila interes, a sta si nato premislila.

Odkar je hotel Črna, takrat Krnes, leta 2008 zapustil zadnji uspešni najemnik Dušan Štrucl, ki je v njem vodil kolesarski hotel, občina nima sreče ne z najemniki ne pri prodaji. Za hotel, ki je bil sprva ocenjen na 400.000 evrov, je Štrucl pred odhodom ponudil občini dobro polovico tega zneska, a hotela ni prodala. Na vrsto razpisov, ki so sledili, se je prijavilo več ponudnikov, občina je nižala ceno, a hotela jim v šestih letih kljub vsemu še ni uspelo prodati. Vmes so sicer imeli dva najemnika, ki pa se nista izkazala: gostinca Aleksandra Juga in pred dvema letoma še ustanovo Poti kulturne dediščine.

Letos je že kazalo, da je hotel najel domačin Robert Lesjak, a so pogodbo z njim prekinili, ker ga je zanimal nakup hotela, vendar pa se na razpisa za nakup, ki sta sledila, ni prijavil. Neuspešen je bil tudi poskus neposrednega zbiranja ponudb.

Hotel z dobrimi 1200 kvadratnimi metri površin, 55 ležišči in dvema jedilnicama s po 30 in 70 sedeži, je ocenjen na 160.000 evrov, prodati so ga poskušali za 136.000 evrov, po besedah županje Romane Lesjak pa so pripravljeni pravemu kupcu ceno še spustiti. A se bodo zdaj, kot kaže, spet odločali za oddajo v najem, za kar se zanima domačin. Njegovo ponudbo bo proučila občinska komisija, a če bo hotel spet ostal prazen, županja omenja druge možnosti, ki pa bi zahtevale občinska vlaganja. Tako razmišljajo, da bi občina sama vzpostavila hotel ali pa s pomočjo evropskega denarja uredila mladinski hostel.