Kupcev za cerkvena stanovanja ni

Atraktivna ni niti polovična izklicna cena.

Objavljeno
23. oktober 2013 20.31
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Razprodaja premoženja mariborske nadškofije ne gre po načrtih. Tudi na drugo dražbo 14 stanovanj v starem mestnem jedru ni prišel nihče, čeprav je bila izklicna cena kar polovico nižja.

Stanovanja v Barvarski ulici poskuša prodati banka Raiffeisen. Na prvi dražbi je bila izklicna cena 604.838 evrov, a varščine ni vplačal nihče. Sodišče je dražbo ponovilo in ceno znižalo na 302.419 evrov, vendar dražiteljev tudi tokrat ni bilo. Zdaj bo, kot je predlagal pravni zastopnik banke Raiffeisen odvetnik Velimir Cugmas, razpisalo še tretjo dražbo, a ne prej kot v petih mesecih. Izklicna cena bo ostala enaka.

Vzrok, da za stanovanja ni zanimanja, je verjetno to, da so jih že pred časom preuredili v pisarne in so za bivanje neprimerna. Po katastrskih podatkih merijo skupaj 514,6 kvadratnega metra, po meritvah cenilca pa celo nekoliko več, 529,63 kvadratnega metra. Po zadnji meritvi je torej treba za kvadratni meter odšteti le 571 evrov.

Banka poskuša nepremičnino, ki jo je zarubila aprila lani, prodati zaradi izterjave dolga v višini slabih 7,6 milijona evrov. Ta spor se je že preselil na sodišče, saj je propadla cerkvena družba Gospodarstvo Rast pri banki Raiffeisen najela posojilo, nadškofija pa je s patronatsko izjavo jamčila, da si bo prizadevala za poplačilo te obveznosti.

Stranki se bosta pred sodnikom znova srečali na začetku novembra, ko bo zanimivo slišati, kaj o tovrstnih poslih piše v kanonskem zakoniku. Menda je to bolj moralna kot pravna pogodba, odvetnik nadškofije Matej Pirih pa tudi vztraja, da izjave ni podpisal zakoniti zastopnik nadškofije, ampak takratni nadškofijski ekonom Mirko Krašovec in član gospodarske uprave Dušan Zazijal.