Kupci stanovanj omagujejo na svoji sodni poti

Trnova pot do odškodnin: Republiški stanovanjski sklad odprtih sodnih postopkov noče komentirati.

Objavljeno
22. september 2014 21.07
Stanovanja na Tcenski 121c in 121d. Tcen 8. september 2014.
Suzana Kos, Celje
Suzana Kos, Celje

Ljubljana, Koper – Lastniki stanovanj v treh soseskah, v Kopru, v Novem Dragomlju in Tacnu pri Ljubljani, že leta opozarjajo stanovanjski sklad na napake, ki bi jih moral po njihovem, skladno z zakonom, odpraviti. Zaradi neodzivnosti državnega sklada so se obrnili na sodišče, a po skoraj desetih letih še ni epiloga.

»Okoli 130 nas je prevzelo stanovanja od stanovanjskega sklada (SSRS) sredi leta 2005 in ker se s prodajalcem nikakor nismo mogli dogovoriti glede odprave napak, smo morali proti skladu vložiti tožbo. To smo storili leta 2007 in julija letos je ljubljansko okrožno sodišče presodilo, da imamo glede odprave napak na skupnih prostorih prav. Gre za vrednost 150.000 evrov,« razlaga eden od lastnikov stanovanja, ki jih je sklad zgradil v Kopru.

Dolgo smo vztrajali in se poskušali dogovoriti, se spominja sogovornik, razočarani smo nad neodzivnostjo državne ustanove, marsikdo je na tej dolgi poti tudi obupal. A če se lastniki stanovanj morebiti veselijo sodne zmage, je to prezgodaj; kot smo izvedeli na ljubljanskem višjem sodišču, se je sklad na prvostopenjsko razsodbo pritožil.

Podobno se dogaja skoraj deset let kupcem stanovanj v naselju Novi Dragomelj. Večina kupcev stanovanj je prek skupnega zastopnika, odvetniške družbe Kotlušek&Pavčič, na okrožno sodišče v Ljubljani leta 2006 vložila tožbo prodajalcu stanovanj, SSRS. Članica nadzornega odbora stanovalcev naselja Novi Dragomelj Vesna Lednik je odločitev lastnikov za tožbo pojasnila s tem, da kljub večkratnim pisnim in ustnim obljubam stanovanjskega sklada in kljub javnemu zagotovilu ministra Janeza Podobnika, da se bodo takoj lotili odprave napak, se to ni zgodilo. Prav tako stanovanjski sklad še ni izpolnil vseh pogodbenih obveznosti. Ker je v enem letu od predaje stanovanj večina težav nerešenih, smo bili kupci prisiljeni v tožbo, je pojasnila Lednikova. »Po skoraj desetih letih se je zgodba v enem delu na vseh stopnjah in pravnomočno končala, dobili smo nazaj zamudne obresti, sama sem dobila okoli osem tisoč evrov, ker so nam stanovanja predali z zamudo. Zadeva je bila pravno povsem čista, a smo kljub temu morali skozi sodne mline,« ocenjuje Lednikova. Glede odprave napak pri gradnji pa zgodba še ni končana. Zaradi dolgotrajnosti postopkov so nekateri kupci že obupali.

Podobno izkušnjo imajo tudi v Tacnu, kjer so sklad tožili lastniki vseh 163 stanovanj, ki jih je prodajal z javnim razpisom jeseni 2004. Odgovora na vprašanje, zakaj takšna neodzivnost, nismo dobili; češ da sodni postopek še ni končan, zato zadeve ne komentirajo. »To je višek, kako državna ustanova ravna s svojimi kupci. Neodzivnost sklada, ki zdaj prodaja nova stanovanja na Brdu, je neverjetna,« še komentira sogovornik, ki mu je žal, da je stanovanje od sklada v Kopru kupil, obupal pa je tudi zaradi dolgega sodnega postopka. Stanovanjski sklad smo vprašali, koliko tožb kupcev imajo odprtih na slovenskih sodiščih, a odgovora nismo prejeli.