Kupcu golfišča še pravica do dvorca Jelšingrad

Občina bi novemu lastniku njenih zemljišč prepustila predkupno pravico za propadajoči objekt v zasebni lasti

Objavljeno
03. marec 2015 17.06
zakrajsek_dvorec jelsingrad
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Šmarje pri Jelšah - V petek bo Občina Šmarje pri Jelšah objavila dražbo za prodajo 21,5 hektara travnikov okoli dvorca Jelše, znanega kot Jelšingrad. Po četrt stoletja se tako morda obeta rešitev za območje, kjer se bo moral kupec obvezati, da bo uredil prestižen golfski turizem. V tem primeru se bo občina v njegovo korist odrekla tudi predkupni pravici za dvorec, ocenjen na 390.000 evrov.

Območje ima izjemen turistični potencial. Občina, ki nikoli ni bila lastnica dvorca, bo zdaj znova poskušala najti kupca zemljišč, za katera so doslej imeli že več interesentov. V bližini je še nekaj hektarov zasebnih zemljišč, tako da bi lahko investitor golf igrišče z 18 luknjami uredil na 30 hektarih.

Večinski delež dvorca je ž pred osamosvojitvijo Slovenije od Zdravilišča Rogašaka Slatina kupil Georg Zečević, ki pa je nato umrl. Zdaj so lastnik Dimitrij Djokić ter Zečevićevi dediči Anna-Karin Pelham, Maja Sabljić-Zečević in Paul Walter Zečević. Vsi žive v tujini in z dvorcem nimajo posebnih načrtov. Njihov odvetnik Aleš Sočan pravi, da ga želijo čimprej prodati.

Dražba konec marca

Na občini so povedali, da bodo predkupno pravico za Jelšingrad prepustili kupcu 21,5 hektarov zemljišč. Pogoje dražbe bodo objavili 6. marca, dražba pa bo 31. marca v prostorih občine. Izklicna cena za zemljišča je 2.153.490 evrov oziroma 10 evrov za kvadratni meter. Februarja lani je prejšnji šmarski župan Jože Čakš dejal, da od prodaje zemljišč pričakujejo najmanj 3,2 milijona evrov.

Po občinskih prostorskih načrtih so zemljišča stavbna in namenjena izključno za ureditev golfišča. V last občine so prav zaradi svojega statusa prešla po spremembi zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov leta 2011.

Za nakup jelšingrajskega kompleksa so se zanimali številni vlagatelji, tudi lokalni gradbenik Ivan Cajzek. Lani se je po naših informacijah za zemljišče začelo zanimati še podjetje Express Airways Group iz Düsseldorfa, ki med drugim kupuje letališča, vendar dogovori niso bili zaključeni. Zinka Berk, vodja občinskega oddelka za gospodarstvo, je povedala, da kupci niso izkazali toliko zanimanja, da bi občina lahko razpisala dražbo.

Na občini upajo na kupce

Novi šmarski župan Stanko Šket je prodajo zemljišč okoli dvorca določil za prednostno nalogo na začetku svojega mandata. Od uspešnosti prodaje bo namreč odvisna uresničitev drugih projektov v občini. Šket upa, da bo po dveh desetletjih in pol območje z dvorcem le dobilo lastnika, ki bo začel vlagati v turistično ponudbo. Berkova pa je dejala, da tudi zdaj nimajo seznama resnih interesentov, a da kljub temu pričakujejo, da sem bodo po razpisu dražbe pojavili.

V okolici že dolgo praznega dvorca Jelše, ki ga nihče ne obnavlja, je do leta 2013 delovalo polovično igrišče za golf z 9 luknjami, za katerega pa občina in najemnik Damjan Gobec takrat nista podaljšala najemne pogodbe.