Kupili bodo letali za gašenje požarov za Goriško

Regijska razvojna agencija Severne Primorske namerava kupiti dve letali za gašenje požarov. Večino denarja, za letali bi plačali 600 milijonov tolarjev, nameravajo dobiti iz evropskih skladov.

Objavljeno
28. julij 2006 12.39
Letalo Air Tractor med gašenjem
Gorica – Regijska razvojna agencija (RRA) Severne Primorske namerava kupiti dve letali za gašenje požarov. Letali bosta vredni približno 600 milijonov tolarjev, njun nakup pa namerava RRA uvrstiti v čezmejne projekte za prihodnje finančno obdobje.

Kot je pojasnil direktor RRA Črtomir Špacapan, gre za letali air tractor AT-802F. Zamisel za nakup letal se je sicer porodila že pred dvema letoma, zdaj pa so jo obudili zaradi katastrofalnega požara, ki je v prejšnjih dneh pustošil po Krasu. “Gre za težko dostopen teren, zato je za gašenje požara na kraških tleh najprimernejše letalo,” je pojasnil Špacapan, ki je poudaril, da do velikih požarov ne prihaja več vsakih dvajset let, ampak so čedalje pogostejši. Kot je povedal, je letalo air tractor manjše in cenejše od canadaira, ki je pomagal pri gašenju kraškega požara. Gre namreč za enomotorno letalo, ki stane približno 290 milijonov tolarjev (dvajsetkrat manj kot canadair). Prepelje lahko 3100 litrov vode (pol tovora canadaira), to količino pa lahko iz hidranta ali gasilskega vozila načrpa v slabi minuti.

Ena od največjih prednosti nakupa letala je zagotovo ta, da bi letalo lahko prispelo do požara zelo hitro, celo v dveh minutah. Špacapan je je tudi navedel, da se ob izposojanju letal za gašenje požarov lahko pojavijo težave; požar lahko izbruhne tudi na območju, od koder je izposojeno letalo, zato je slovensko lastništvo takšnega letala velika prednost. Sicer pa bi bili letali namenjeni gašenju požarov na obeh straneh meje.

"S projektom bomo seznanili občine v regiji in državo, ker je pri čezmejnih projektih potrebna 25-odstotna soudeležba države ali regije," je namene o povezovanju pojasnil Špacapan. RRA se je tako že povezala z evropskim aeroklubom bratov Rusjan, ki združuje ljubitelje letalstva z obeh strani meje, k projektu pa želijo pritegniti tudi italijansko in slovensko civilno zaščito.

Minister za obrambo Karl Erjavec, ki je obiskal pogorišče na Komenskem Krasu je sicer obljubil finančno pomoč države za nakup opreme za gašenje požarov, v RRA pa so prepričani, da je nakup letala nujen, saj na težko dostopnem terenu gasilske cisterne niso uporabne. Letalo air tractor že uporabljajo v Španiji in na Portugalskem, kupila pa jih je tudi Hrvaška. Špacapan je še povedal, da je bila zamisel o nakupu letal dobro sprejeta, saj je dobil že kar nekaj ponudb za pomoč in sodelovanje.