Kurenti v uvod pustovanja

Na Ptuju se je danes slovesno začelo tradicionalno 47. kurentovanje. Ptujski kurenti so ob tem postavili Guinessov svetovni rekord v udeležbi, saj se jih je na otvoritveni slovesnosti zbralo kar 408.

Objavljeno
10. februar 2007 20.17
Ptuj - Na Ptuju se je danes slovesno začelo tradicionalno 47. kurentovanje, ki bo trajalo do 20. februarja. Ptujski kurenti so ob tem postavili Guinessov svetovni rekord v udeležbi, saj se jih je na otvoritveni slovesnosti na ptujskem mestnem trgu, v okviru katere je ptujski župan Štefan Čelan za nekaj časa mestno oblast predal princu karnevala Slavku plemenitemu Kacherlu, zbralo kar 408.

Kot so sporočili iz Dialoga, so bile ptujske mestne ulice danes skoraj neprehodne, saj se je na slovesnosti zbralo približno 10.000 obiskovalcev. Letošnji princ karnevala Slavko plemenitia Kacherl se je pred ptujsko mestno hišo pripeljal s kočijo in v spremstvu svoje garde pozdravil župana Čelana.

Čelan je izrazil navdušenje in ponos nad ohranjanjem slovenske etnografske dediščine v sklopu 9. srečanja tradicionalnih slovenskih pustnih likov in mask. Dodal je tudi, da je srečen, ker predaja mestno oblast v zanesljive roke Slavka plemenitega Kacherla, deželnega proviantnega mojstra, ter da verjame, da bo letošnji princ karnevala mestno oblast v času ptujskega kurentovanja vodil tako zanesljivo in pravično kot on.

Kacherl pa je ptujskemu županu zaželel, da bi se v prihodnjih 11 dneh trajanja prireditve brez odvečnih skrbi vživel v tradicionalno pustno vlogo kurenta in v njej užival vse do pepelnice ter vse ljudi dobre volje povabil na letošnje kurentovanje.

Sledila je slovesna predaja mestnega ključa, nato pa so pred ptujsko mestno hišo pokači zavihteli svoje biče, da bi za novoustoličeno mestno oblast odgnali zle duhove in negativno energijo. Za pokači se je zaslišalo zvonjenje večstoterih kurentovih zvoncev, ki so oznanili prihod 21 različnih skupin kurentov z območja Ptuja. Pred mestno hišo so kurenti strnili svoje vrste in predali podpisan in od komisije overjen seznam s kar 408 podpisniki ter tako postavili Guinessov svetovni rekord v udeležbi.

Kurentom so sledile tudi ostale tradicionalne slovenske pustne maske in liki, kar 1500 se jih je namreč zbralo na 9. srečanju tradicionalnih pustnih likov in mask: kopjaši iz Markovcev, pokači iz Tržca, orači in pokarji iz Podlehnika, kurike iz Bukovcev, orači iz Okič, ploharji iz Cirkovc, cigani in orači iz Dornave, kosci in orači iz Dobove, šoštanjski koši in celo coprnice iz Cerknice.

Po otvoritveni slovesnosti se je dogajanje popoldne preselilo v karnevalsko dvorano pri stari vojašnici na Vičavi, kjer so se tradicionalne slovenske pustne maske zavrtele ob glasbi. V nedeljo bodo na svoj račun prišli najmlajši, saj se jim v Karnevalski dvorani med 15. in 17. uro obeta pustno rajanje, pustni kurenti pa bodo v spremstvu tradicionalnih etnografskih in karnevalskih skupin spet nastopili pred ptujsko mestno hišo med 17. in 18. uro. Po 18. uri pa sledi v karnevalski dvorani kurentovo nedeljsko popoldne za vse generacije z nekaterimi glasbenimi skupinami.