Laboratoriji hitri kljub nadpovprečnim obremenitvam

Večino brisov obdelajo v manj kot osmih urah. Rekordno število okužb, predvideni so novi ukrepi.

Objavljeno
26. september 2020 06.00
Posodobljeno
29. september 2020 09.00
Od odvzema brisa do rezultata mine največ 24 ur, a zamuda lahko nastane pri obveščanju. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Ob razglasitvi epidemije 12. marca je bilo v Sloveniji opravljenih 1197 testiranj na prisotnost novega koronavirusa, včeraj pa več kot dvakrat več oziroma rekordnih 3645. Ljubljanski Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano opravljata zahtevno delo in kljub nadčloveškemu tempu skrbita, da so vzorci pregledani najpozneje v 24 urah.

Na ljubljanskem mikrobiološkem inštitutu je bil v 14 dneh samo en vzorec obdelan v več kot 24 urah, sicer pa pravijo, da je velika večina obdelana v manj kot osmih urah. Obdelajo vse vzorce, odvzete tisti dan, če seveda imajo reagente. Od včeraj so z delom na tekočem. Se pa včasih zatakne pri obveščanju testirancev. Ti lahko na vstopni točki dobijo informacijo, da bodo za rezultate testa izvedeli v 48 urah, čeprav so ti znani že veliko prej.


Novost: izvid prek sms-sporočila


V ljubljanskem zdravstvenem domu so pojasnili, da paciente o rezultatih brisa seznanijo iz klicnega centra vstopne točke: »Pozitiven bris sporoči pacientu po telefonu zdravnik vstopne točke in dodatno te paciente kontaktira epidemiolog NIJZ.«
Sporočanje negativnega izvida so glede na povečano število brisov in posledično velike obremenitve klicnega centra ta teden nadgradili tako, da so pacienti o tem obveščeni po telefonu, s sms-sporočilom. Če je pacient kot kontakt navedel stacionarno telefonsko številko, ga o rezultatu še vedno seznanijo s telefonskim klicem.

Ker se potrebe po odvzemu brisov v zadnjem obdobju povečujejo, nekateri zdravstveni domovi že širijo tudi mrežo točk za odvzem brisov, med drugim na Gorenjskem, od koder je ena od pacientk pred časom poročala, da je morala na odvzem brisa čakati tri dni. Nekateri domovi za zdaj po potrebi podaljšujejo tudi čas odvzema brisov.


Kadrovska stiska na vstopnih točkah


A ko bo prišel jesensko-zimski čas, z njim pa tudi več različnih obolenj, bo kadrovska stiska tako v laboratorijih, na vstopnih točkah in klicnih centrih velika. Za izboljšanje pretočnosti celotnega sistema bi morala država po ocenah ZD Ljubljana urediti tudi področje administracije. Želijo si, da bi ministrstvo za zdravje uredilo enotno spletno aplikacijo za vstopne točke za odvzem brisov, ki bi omogočala, da bi digitalno naročanje na bris uredil osebni zdravnik, da bi seznam naročenih vodili na vstopni točki, omogočena bi bila avtomatska digitalna povezava z laboratorijem, kjer se vzorec analizira, in avtomatski odgovor prek sms-sporočila osebam z negativnim brisom. S tem bi, pravijo, razbremenili zaposlene ter omogočali hitrejše naročanje osebnega zdravnika na bris in hitrejšo povratno informacijo pacientom.


Možno zaostrovanje ukrepov


Ob rekordnem številu potrjenih okužb z novim koronavirusom – v četrtek jih je bilo 192 – je vladni govorec Jelko Kacin spet pozval k spoštovanju ukrepov. O morebitnem zaostrovanju ukrepov, predvsem v delovnih organizacijah, se bosta vlada in svetovalna skupina posvetovali že konec tedna, odločitev pa je mogoče pričakovati v ponedeljek, je napovedal.
K doslednemu spoštovanju epidemioloških priporočil je pozvala tudi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, se namreč povečuje, včeraj je bilo takih že 15 od 61 obolelih s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah. Le tako bo mogoče zagotoviti dovolj bolniških kapacitet in ustrezno usposobljenega kadra za zdravljenje in nego, je opozorila.

V intenzivni enoti infekcijske klinike zdravijo deset bolnikov, povprečna starost pa je 55 let. Hospitaliziran je tudi malček, poroča STA, ki so ga zaradi povišane telesne temperature in težav z dihanjem premestili iz Slovenj Gradca. Potek bolezni pri zadnjih hospitaliziranih bolnih je večinoma srednje težak, obravnavajo pa tudi posamezne primere z zelo hitrim poslabšanjem, je opisala zdravnica. Ob tem je vse, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom, pozvala, da so pozorni na svoje simptome. »Če se jim zdi, da imajo težave z dihanjem oziroma se njihovo počutje zelo poslabša, naj stopijo v stik z dežurno službo ali neposredno z dežurnim zdravnikom infekcijske klinike,« je navedla Lejko Zupančeva, in opozorila, da drvimo v razmere, ko bomo »hočeš nočeš morali vse zapreti«, če se bomo vedli, kot da nam je vseeno in poslušali samooklicane strokovnjake.


Negativen test ministrice
Test na okužbo z novim koronavirusom, ki ga je po udeležbi na prireditvi na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), na kateri ni nosila zaščitne maske, opravila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je negativen. Ministrica pa bo iz preventivnih razlogov do ponedeljka ostala na dopustu, ko bo test spet opravila.
Na OKS, kjer je bila odkrita ena okužba, se je testiralo 30 zaposlenih. Vsi rezultati so bili negativni.