Lafarge Cement sam proti štirim stranskim udeležencem

Sodba je uspela: v postopku pridobivanja okoljskega dovoljenja za sežig v LC po novem tudi dve nevladni organizaciji.

Objavljeno
26. september 2013 16.15
vvo Protesti
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zagorje - Arso je v drugo odločil: nevladni okoljski organizaciji Focus, društvo za sonaraven razvoj, in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) sta nova stranska udeleženca v postopku pridobivanja okoljskega dovoljenja za Lafarge Cement (LC).

Do statusa jima je uspelo priti šele po pritožbi. Teh organizacij LC nikakor ne bo mogel izločiti iz postopka, saj imata urejen pravni status delovanja v javnem interesu,« se je novih dveh stranskih udeležencev razveselil Uroš Macerl, predsednik Eko kroga in hkrati eden od dosedanjih dveh s tem statusom. Poleg Macerla ima status stranke v postopku že ves čas tudi občina Trbovlje, ki pa se vanj ne vključuje aktivno.

Arso je PIC-u in Focusu status, kot rečeno, priznal po tem, ko ju je januarja letos že neupravičeno zavrnil in ko mu je pristojno ministrstvo zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

LC se je sicer trudil, da bi vplivno območje skrčil na minimum, s tem pa iz postopka izločil morebitne dodatne udeležence. Naj spomnimo, da se je pod študijo, po kateri vplivno območje LC seže zgolj do meja industrijskega dvorišča, podpisal Elektroinštitut Milan Vidmar. »Ta manever jim ni uspel,« pravi Macerl , ki predvideva, da se bo LC zdaj poskušal z novimi »prijemi« boriti za dovoljenje za proizvodnjo cementa in za sosežig odpadkov. Na odgovor, kaj nova »kompetentna« udeleženca pomenita za pridobivanje dovoljenja za LC, še čakamo.

V Eko krogu domnevajo, da bo LC poskušal dovoljenje za sežig odpadkov dobiti v dveh fazah: najprej bi pridobil dovoljenje IPPC brez sosežiga in ob manjših proizvodnih zmogljvostih klinkerja (namesto 1000 ton dnevno 1400 ton). Z zmanjšanimi zmogljivostmi v LC obratujejo že zdaj, brez dovoljenja IPPC. V Eko krogu predvidevajo, da bo LC vztrajal pri petrolkoksu, za katerega ob uvedbi leta 2003 ni predložil študije o presoji vplivov na okolje in da si bo še vedno prizadeval tudi za posebne odpustke pri izpustih.

V drugi fazi, pravi Macerl, pa je pričakovati nov manever LC: da bo predstavil alternativna goriva kot »rešitev« za zmanjšanje dovoljenih emisij: »Ne trdimo, da bo LC to zares storil - trdimo pa, da se nam na podlagi večletnih izkušenj, kaj takega ne zdi nemogoče.«

Tako kot LC vztraja pri sosežigu, bo tudi Eko krog vztrajal pri minimalnih pogojih izpred dveh let. To pomeni, da bo vztrajal pri prepovedi sežiganja odpadkov v LC in tudi uporabi stranskega proizvoda naftne industrije petrolkoksa; vztrajali bodo, da bodo emisije iz LC omejene z mejnimi koncentracijami snovi in hkrati z mejnimi masnimi pretoki snovi iz splošne uredbe; zahteval bo trajne meritve emisijskih in imisijskih koncentracij onesnažil in pri javnih objavah le-teh, od okoljskega ministrstva pa, da določi ukrepe ob izpadih filtra.