Lafarge kuri mimo občinskih in državnih predpisov

Letos prvič zagnali peč, uporabljajo nedovoljeni petrolkoks, občinski in republiški inšpektorji pa si podajajo žogico.

Objavljeno
24. februar 2015 22.11
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Lafarge Cement je letos prvič zagnal peč. Ker za gorivo uporablja petrolkoks, krši odlok občine Trbovlje o prostorskih ureditvenih pogojih in sodbo upravnega sodišča. A za kršenje zakonodaje se ne zmenijo niti inšpektorji na občinski niti na državni ravni.

Vsakič ko LC zažene peč, se ponovi ista zgodba: LC javnosti zatrdi, da obratuje v skladu z zakonom o varstvu okolja, inšpektorji ne ukrepajo, okoljski aktivisti zaženejo alarm, vprašanje, kdo je pristojen za nadzor nad izvajanjem občinskih odlokov oziroma sodb sodišč, pa ostaja brez odgovora.

»Tudi tokrat so si vsi, vključno z državo, umili roke. Celo občina Trbovlje ni storila nič več od tega, kot da je Arso opozorila, da obratovanje LC ni v skladu z odlokom,« pravi Uroš Macerl, predsednik Eko kroga, ki se je po »upravni nasvet« v zadevi LC obrnil še na inšpekcijski svet pri ministrstvu za javno upravo. Na odgovor še čaka.

A troje je v primeru LC nesporno: da jim je upravno sodišče lani vzelo okoljsko dovoljenje, da trboveljski odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje cementarne kot gorivo dovoljuje le premog, mazut in plin in da LC že od leta 2003 uporablja petrolkoks, vmes je poldrugo leto sežigal tudi odpadke, edino veljavno dovoljenje pa se glasi na premog.

Nihče ni pristojen, LC se požvižga

Da LC krši občinski odlok, se zavedajo tudi v trboveljskem občinskem vodstvu, saj so že decembra na to opozorili gradbeno inšpekcijo. Toda ta je presodila, da ni pristojna za ukrepanje. Nadzor nad izvajanjem občinskih odlokov izvaja občina kot izdajatelj odloka ali pa občinski inšpektorat, je v dopisu Macerlu zatrdil vodja območne enote republiškega inšpektorata za promet, energetiko in prostor Celje - Novo mesto Bojan Mraz. Na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Zasavje, ki bedi nad redom v treh zasavskih občinah, so žogico vrnili državi oziroma njenemu inšpektoratu za okolje in prostor.

Na občini Trbovlje so celo ugotovili, da je člen v občinskem odloku, ki določa, da je za nadzor pristojen občinski inšpektorat, v nasprotju z veljavno zakonodajo, in da je torej pristojnost nad LC posledično v rokah državnih inšpektorjev.

»V LC kršijo občinske in državne predpise in čakajo, kdo si jih bo upal ustaviti. Zame bo izid postopka pridobivanja okoljskega dovoljenja v primeru Lafarge kazalnik, ali se nam je pravna država sesula oziroma ali je LC tako močan, da zanj slovenska zakonodaja ne velja,« je ogorčen Macerl.