Lahkotno poigravanje

Odločitev predsednika države Janeza Drnovška, da državnemu zboru v izvolitev za ustavnega sodnika predlaga dr. Franca Grada, je presenečenje vsaj iz dveh razlogov.

Objavljeno
12. januar 2007 22.30
Odločitev predsednika države Janeza Drnovška, da državnemu zboru v izvolitev za ustavnega sodnika predlaga dr. Franca Grada, je presenečenje vsaj iz dveh razlogov. Prvič, predlagal je kandidata, ki se na poziv k vložitvi kandidatur ni prijavil. Drugič, dr. Dragica Wedam Lukić, ki se ji prvi od šesterice ustavnih sodnikov letos izteče devetletni mandat, je civilnopravna strokovnjakinja in pričakovali bi, da bi Drnovšek iskal njenega naslednika s tega področja.

Predsednik države je seveda ravnal povsem zakonito. Zakon mu daje pravico, da za ustavnega sodnika predlaga nekoga, ki se na razpis sploh ni prijavil. In to je storil. Nagovoril je dr. Grada, ki je izjemen ustavnopravni strokovnjak. Trem prijavljenim kandidatom je tako sporočil, da nanje (vsaj v tem krogu) ne računa.

Ali je bil to »prisiljen« storiti? Menimo, da ne. Med tremi prijavljenimi kandidati je vsaj eden takšen, ki bi v celoti lahko zelo dostojno nadomestil odhajajočo ustavno sodnico, če upoštevamo, da mora sestava ustavnega sodišča vključevati vsa pravna področja. To je vrhovni sodnik Jan Zobec. Velja za izjemnega civilnopravnega strokovnjaka. Je torej njegov »greh«, da je ob lokalnih volitvah javno podprl kandidaturo Franceta Arharja za ljubljanskega župana in nato ta svoj korak tudi javno zagovarjal? Ali to v Drnovškovih očeh pomeni Zobčevo »okuženost«?

Drnovškova odločitev, formalnopravno utemeljena suhoparno, ima seveda pomembno sporočilno vrednost. Ali je z njo kandidatom, ki bi se morebiti potegovali za drugih pet mest, ki se bodo letos sprostila, sporočil, da niti ni vredno vlagati kandidatur, saj bo ravnal po svoji presoji? Če je tako, je to slabo. Vrhunskih pravnih strokovnjakov pri nas ni toliko, da bi se lahko z njihovo pripravljenostjo, da se potegujejo za mesta ustavnih sodnikov, lahkotno poigravali.

SDS, NSi in SLS so že povedale, da podpirajo kandidaturo Miroslava Mozetiča. Zato slutimo, da se zna zaplesti že pri prvem imenovanju novih ustavnih sodnikov. Tako za Grada kot za Zobca pa je škoda, če sploh ne bosta imela priložnosti postati ustavna sodnika.