Lahovnik ohranja funkcije v parlamentarnih odborih

Poslanec Matej Lahovnik bo kot samostojni poslanec ohranil dosedanje funkcije v parlamentarnih delovnih telesih, je sklenil kolegij predsednika DZ.

Objavljeno
06. februar 2007 14.05
Bo Matej Lahovnik gospodarski minister tudi po volitvah?
Ljubljana - Poslanec Matej Lahovnik, ki je pred časom izstopil iz LDS in tudi njene poslanske skupine, bo kot samostojni poslanec ohranil dosedanje funkcije v parlamentarnih delovnih telesih, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija. Lahovnik tako med drugim ostaja podpredsednik odbora za finance in monetarno politiko.

Kot je znano, je Lahovnik iz LDS in poslanske skupine izstopil 25. januarja, dva dneva pred kongresom liberalne demokracije. Na dan kongresa oziroma dan po njem sta mu sledila še dva poslanca iz vrst LDS, Slavko Gaber in Milan M. Cvikl. A v nasprotju z Lahovnikom sta izstopila le iz stranke, ne pa tudi iz poslanske skupine.

LDS je na račun Lahovnika izgubila eno mesto v treh delovnih telesih

Lahovnik je predsednika DZ Cukjatija obvestil, da želi svojo funkcijo kot samostojni poslanec opravljati v istih delovnih telesih kot doslej, in sicer v odboru za gospodarstvo, odboru za finance in monetarno politiko ter (še nedelujoči) komisiji po zakonu o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo.

V odboru za finance je Lahovnik doslej deloval kot podpredsednik, v drugih dveh delovnih telesih pa kot član.

Kolegij je tako danes soglasno potrdil spremembe sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles. Z njimi omenjene funkcije odslej pripadajo samostojnemu poslancu, število mest poslanske skupine LDS v treh delovnih telesih pa se posledično zmanjša.

Sprememba tudi v komisiji za narodni skupnosti

Predstavniki poslanskih skupin so potrdili še eno spremembo v sestavi delovnih teles, in sicer v komisiji za narodni skupnosti. Poslanko madžarske narodne skupnosti Mario Pozsonec, ki je komisiji predsedovala doslej, bo na tem mestu zamenjal njen italijanski kolega Roberto Battelli.

Na podlagi dogovora in ustaljene prakse namreč velja, da vsak poslanec narodne skupnosti komisiji predseduje polovico mandata, drugi pa je njen podpredsednik.