Lahovnik šele prvi samostojni poslanec?

S sobotnim kongresom LDS in izglasovanjem zaupnice predsedniku stranke Jelku Kacinu zgodba o prerazporejanju sil med liberalnimi demokrati še zdaleč ni končana.

Objavljeno
30. januar 2007 07.00
Nekdanja pravosodna ministrica Zdenka Cerar
Ljubljana – S sobotnim kongresom LDS in izglasovanjem zaupnice predsedniku stranke Jelku Kacinu zgodba o prerazporejanju sil med liberalnimi demokrati še zdaleč ni končana. Poznavalci opozarjajo, da je to pravzaprav šele začetek. Prav o tem, kako nadaljevati delo, potem ko so kongresne odločitve znane, so se pogovarjali v poslanski skupini LDS. Na sestanku zaradi službene odsotnosti Kacina ni bilo, je pa poslancem prisluhnila podpredsednica LDS Zdenka Cerar, ki pravi, da je bil »prvi pogovor opravljen na lepi akademski ravni, o vsebini pa se bomo še pogovarjali«.

Čeprav sta po kongresu iz LDS izstopila Slavko Gaber in Milan M. Cvikl, oba za zdaj še ostaneta v poslanski skupini stranke. Njun izstop iz stranke ni problematičen, saj so člani poslanske skupine LDS lahko tudi tisti, ki niso člani stranke. Vendar pa odločitve, da sta Gaber in Cvikl še naprej člana poslanske skupine LDS, ni treba razumeti kot dokončno. Cvikl nam je včeraj pojasnil, da je to stvar nadaljnjih pogovorov in tega, kako se bodo poslanci vsak zase odločali.

Večinoma so si po včerajšnjem sestanku poslanci vzeli še nekaj časa za premislek. Poslanec Pavle Gantar pravi, da se sam še ni dokončno odločil. »Po kongresu si bom vzel nekaj časa za premislek in opredelitev do lastne vloge v politiki. Vsekakor bom delo poslanca korektno opravil do konca mandata – ne glede na to, kaj se bo ali kaj se ne bo zgodilo.« Gantar ni edini, ki bi sčasoma utegnil izstopiti iz poslanske skupine LDS. Omenja se še vrsta drugih poslancev, med njimi Majda Širca, Marko Pavliha, Matjaž Švagan, Ljubo Germič, Cveta Zalokar Oražem. Kot rečeno, včeraj noben izmed poslancev LDS ni na novo izstopil bodisi iz stranke bodisi iz poslanske skupine. Najpogosteje smo slišali pojasnilo, da vsi zelo veliko razmišljajo tako o svoji prihodnosti kot o prihodnosti LDS, kakršna se kaže po kongresu. Za zdaj kaže, da bo samostojni poslanec samo Matej Lahovnik.

Več v današnjem tiskanem Delu