Lahovnik za sklic kolegija

Poslanec Matej Lahovnik je na predsednika DZ Cukjatija naslovil pobudo za sklic seje kolegija predsednika DZ, na kateri bi obravnavali članstvo nepovezanih poslancev v delovnih telesih.

Objavljeno
12. marec 2007 19.50
Bo Matej Lahovnik gospodarski minister tudi po volitvah?
Ljubljana – Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik je na predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija naslovil pobudo za sklic seje kolegija predsednika državnega zbora, na kateri bi obravnavali članstvo nepovezanih poslancev v delovnih telesih državnega zbora in vodstvene funkcije, ki jim pripadajo. Nepovezani poslanci predlagajo, da bi obdržali svoje dosedanje funkcije.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev predlagajo, da kolegij pri določitvi sestave delovnih teles upošteva tako načelo sorazmernosti kot tudi doslej uveljavljeno parlamentarno prakso, da poslanec, ki se pridruži drugi poslanski skupini, obdrži mesta v delovnih telesih, ki jih je zasedal do tedaj.

Glede na številčnost poslanske skupine in število delovnih mest v delovnih telesih - po izračunih bi glede na velikost (6,8-odstotni delež v odnosu do 88 poslanskih mandatov) poslanski skupini pripadalo 20 mest v delovnih telesih (6,4-odstotni delež v odnosu do 298 mest v delovnih telesih) - pričakujejo, da sprememb v članstvu v delovnih telesih ne bo, v pismu Cukjatiju ugotavlja Lahovnik.

So pa nepovezani poslanci pripravljeni na kompromise, kar zadeva vodstvene funkcije. "Kar se tiče vodstvenih funkcij v delovnih telesih, smo pripravljeni vodenje komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki jo trenutno vodi član poslanske skupine, odstopiti poslanski skupini LDS, v zameno za vodenje drugega delovnega telesa," je Lahovnik zapisal v pismu Cukjatiju.

Predsedniku DZ predlagajo, naj skliče sejo kolegija ali pa razširi dnevni red naslednje redne seje kolegija s točko, v okviru katere bi na novo določili število mest poslanskih skupin v delovnih telesih in določili poslanske skupine, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles državnega zbora.