Lahovnikovi „zaresni“ poslanci

Skupina šestih nepovezanih poslancev in poslank, ki so pred kratkim izstopili iz LDS, je ustanovila društvo, imenovano Zares. Pričakujejo, da bodo sčasoma prerasli v stranko.

Objavljeno
09. marec 2007 16.54
Bo Matej Lahovnik gospodarski minister tudi po volitvah?
Ljubljana - Šest nepovezanih poslancev in poslank, ki so pred kratkim izstopili iz LDS, je ustanovilo društvo, imenovano Zares, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik. Čas za to je dozorel prej, kot smo to sami še pred kratkim pričakovali, je pojasnil. Ustanovitelji pričakujejo, da bodo sčasoma prerasli v stranko in tudi, da bodo nastopili na prihodnjih parlamentarnih volitvah leta 2008, je ob tem povedal Pavel Gantar.

Na vprašanja, ali se jim bodo pridružili nekateri bivši člani LDS, kot sta Bogdan Biščak ali Gregor Golobič, Lahovnik odgovarja, da "nihče ne bo dobil osebnega vabila", naj se jim pridruži. Pravi, da so Golobiča "seznanili s svojo pobudo, in upajo, da se jim bo pridružil". Za Biščaka pa je načrtovano, da bo prevzel mesto tajnika društva. Sicer pa "nihče ni predestiniran za nobeno mesto v društvu", je še poudaril Gantar.

Za sedaj še brez predsednika

Društvo za sedaj še nima predsednika, ima le kolegij, katerega člani so poslanci, je ob tem povedala poslanka Cveta Zalokar Oražem. Ustanovili so ga danes, registracija je v teku, prihodnji teden naj bi že stala tudi njihova spletna stran. Financirali se bodo izključno iz članarin, na druge vire ne računajo. Če bo treba, bodo sredstva prispevali tudi sami, največ pa bo prostovoljnega dela, so zagotovili poslanci.

Za oblikovanje društva Zares so se odločili, ker želijo odpreti politični prostor in dati možnosti za sodelovanje vsem tistim, ki te možnosti sedaj nimajo. Ne želijo biti nek "by-pass" LDS, je poudaril Lahovnik. Gantar pa ocenjuje, da v obstoječih političnih strankah ni več sposobnosti za iskanje inovativnih odgovorov pri upravljanju z javnimi zadevami, stranke vodijo le še bitke za položaj.

"Želimo pokazati na resnost razmer v Sloveniji"

Za ime Zares so se odločili, ker želijo pokazati na resnost razmer v Sloveniji. Pokazati pa so želeli tudi na svojo "nevtralnost", da se ne umeščajo nikamor, ne med "leve ali desne", ne med "naše ali vaše", je pojasnila Zalokar Oražmova.

Kot pravijo trije poslanci, soustanovitelji društva Zares, želijo več pozornosti nameniti pomembnim temam, ki jih obstoječe stranke spregledajo. Gantar je izpostavil razmerje med svobodo, varnostjo in tveganji v sodobni družbi, med globalizacijo, neenakostjo in razvojem ter med civilizacijskimi izzivi okoljskih in klimatskih sprememb.

V ustanovni izjavi so poslanci zapisali, da so si z ustanovitvijo samostojne poslanske skupine zagotovili pogoje za vsebinsko in odgovorno opravljanje poslanskega mandata do izteka sedanjega mandata državnega zbora. Z ustanovitvijo društva, ki ga označujejo kot pobudo za novo politično stranko, so storili korak naprej, naslednje korake k uresničitvi svojih ambicij pa nameravajo storiti skupaj s tistimi, ki se bodo odzvali njihovemu vabilu.

"Stranke si postajajo čedalje bolj podobne, odgovori, ki jih ponujajo, se le malo razlikujejo med seboj in na koncu gre samo še za zunanje soočanje med izpraznjenimi voditelji in njihovimi medijskimi podobami," še poudarjajo v ustanovni izjavi. Kot pravijo, želijo narediti razliko in na politični ravni uveljaviti načelo, da je k upravljanju z javnimi zadevami potrebno pritegniti vse, ki si to želijo in so sposobni, ne da bi od njih zahtevali, da se politično opredeljujejo za opcijo, ki je trenutno na oblasti.

Pahor pozdravil oblikovanje nove politične skupine

"Pričakoval sem, da se bo pojavila stranka, ki bo skušala zavzeti liberalen prostor" v slovenskem političnem prostoru; "v tem smislu bi bilo to lahko samo dobro," je danes po oblikovanju novega političnega društva šestih bivših poslancev LDS komentiral predsednik SD Borut Pahor. Na novinarski konferenci v Ljubljani se je dotaknil tudi morebitne napovedi predsedniške kandidature in napovedal, da bo o tem skušal dobiti odgovor v prihodnjih treh mesecih na kampanji po Sloveniji.

Glede nove politične skupine in morebitnih prestopov v vrste SD je Pahor dejal, da so v stranki odprti za vse, ki bi se prepoznali v njej, tudi in zlasti za tiste, ki so drugačnega mnenja od uradne politike stranke. Pri tem je poudaril, da v stranki gradijo delo na skupnih točkah, ne pa na razlikah. Ali v društvu Zares, ki so ga danes ustanovili nepovezani poslanci, ki so pred kratkim izstopili iz LDS, vidi politične zaveznike ali tekmece, pa je Pahor odvrnil, da "smo si vsi hkrati tekmeci in hkrati potencialni zavezniki".