Lalović: Vlada mora zaostriti vprašanje slovenskih pokojnin

Odhajajoči srbski minister za delo Slobodan Lalović je dejal, da mora nova srbska vlada "dokončno rešiti vprašanje izplačila pokojnin državljanom Srbije, ki so pravico do njih uveljavili z delom v Sloveniji".

Objavljeno
09. marec 2007 12.20
Ada - Odhajajoči srbski minister za delo Slobodan Lalović je včeraj dejal, da mora nova srbska vlada "nemudoma odpreti, zaostriti in dokončno rešiti vprašanje izplačila pokojnin državljanom Srbije, ki so pravico do njih uveljavili z delom v Sloveniji". Na prvo podobno Lalovićevo izjavo sta bila le dva odziva.

Reševanje spornega problema usodno za slovenska podjetja?

Lalović je vprašanje slovenskih pokojnin za srbske državljane načel že 27. februarja v pogovoru za beograjski časnik Politika, ko je povedal, da bi morala nova vlada preučiti, ali naj slovenskim podjetjem sploh dovoli poslovanje v Srbiji, dokler ne bo z Ljubljano rešila spornega problema. Kot je še zatrdil, je Slovenijo po vsemu sodeč mogoče prisiliti k izpolnitvi njenih obveznosti le tako, da ji Srbija onemogoči odpiranje novih obratov Mercatorja, Merkurja in Gorenja, ki so osvojili srbski trg.

Zahteve naletele na neznaten odziv strank

Do zdaj sta bila na Lalovićeve izjave le dva odziva. Prva se je oglasila Zveza svobodnih in neodvisnih sindikatov (ASNS), ki je sicer najšibkejša od treh srbskih sindikalnih organizacij, in je poudarila, da bo imela izjava srbskega ministra "nezaslišane negativne posledice za srbsko gospodarstvo". Predsednik Srbske gospodarske zbornice (PKS) Slobodan Milosavljević pa je dan pozneje nasprotoval "gospodarski vojni proti Sloveniji", ki jo je napovedal odhajajoči minister.

Stranke, ki so si na volitvah 21. januarja zagotovile vstop v skupščino, so se sicer šele te dni resno lotile razprav o oblikovanju nove vlade in za zdaj ni videti konca njihovim pogajanjem. Ponovno je slišati napovedi, da jim to ne bo uspelo in da Srbiji grozi razpis novih volitev.

Se Slovenija izogiba sklenitvi sporazuma?

Lalović včeraj gostoval v oddaji televizijske postaje v Čačku in poudaril, da Srbija "ne bi smela bežati niti od ponovne preučitve gospodarskih odnosov s Slovenijo, saj bi v podobnem položaju tako ravnala vsaka normalna država".

Lalović je zatrdil, da se Slovenija očitno izogiba sklenitvi sporazuma o socialnem zavarovanju s Srbijo, ker menda pričakuje, da bo minilo 15 let, ko ne bo več nikogar, ki bi mu morala izplačevati pošteno zaslužene pokojnine. "Gre za nesramno predrznost slovenskih oblasti, ki popolnoma neutemeljeno zanemarjajo interese velikega števila srbskih državljanov," je še povedal minister v oddaji Galaksija 32 televizijske postaje v Čačku.