Lani manj prispevkov od zavarovancev, upokojencev več

Pokojninski zavod je leto 2010 sklenil z izravnanimi prihodki in odhodki v višini 4,8 milijarde evrov. Povprečno število upokojencev iz obveznega zavarovanja se je povečalo za 2,6 odstotka.

Objavljeno
28. februar 2011 13.47
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - Kot je povedal generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež v predstavitvi poročila, ki ga je svet zavoda danes tudi sprejel, gospodarska in finančna kriza na izvajanje pokojninskega in invalidskega zavarovanja ni imela tako negativnih posledic, kot bi jih lahko imela. Zavod je lahko med drugim tudi zaradi učinkovite pokojninske reforme iz leta 1999 in uspešnih finančnih sanacijskih ukrepov države, zaokroženih s prevzemom dolga zavoda v letu 2005, leto 2010 končal s sorazmerno dobrimi finančnimi in poslovnimi rezultati, je poudaril.

Zavod od leta 2001 že deseto leto izkazuje pozitiven ali izravnan finančni rezultat tekočega leta, od leta 2005, ko je njegov pretekli dolg z zakonom prevzela država, pa že šesto leto posluje tudi brez primanjkljajev, je dejal.

Opozoril pa je na to, da se je leta 2010 že drugo leto zapored število zavarovancev zmanjšalo, kar je med drugim vplivalo na to, da se je v primerjavi z letom 2009 v strukturi prihodkov za 1,3 odstotne točke zmanjšal delež prihodkov od prispevkov, in sicer s 70,7 odstotka na 69,4 odstotka.

Po drugi strani se je za več kot 14.100 povečalo povprečno število vseh upokojencev obveznega zavarovanja. To je za 2,6 odstotka več kot leto prej, je povedal.

Predsednica sveta in predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek je v razpravi opozorila, da so postopki na invalidskih komisijah predolgi. Menila je, da je roke nujno treba skrajšati.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm je opozorila na podatek, da se je v desetih letih razmerje med plačo in pokojnino poslabšalo v škodo pokojnin. Razmerje med povprečno neto plačo in starostno pokojnino se je na primer od leta 2000, ko je znašalo 75,3 odstotka, do leta 2010 znižalo na 64,7 odstotka. "Takšni podatki kličejo po nekem ukrepu," je dejala.

Predstavnica vlade v svetu Nataša Belopavlovič je na opozorila članov sveta, da glede na podatke iz poročila trendi skrbijo, povedala, da nova pokojninska reforma, ki pa ji sindikati nasprotujejo, nekatere stvari popravlja. Sindikalnih predstavnikov zato ne razume. Določeno število ljudi je šlo po njenih besedah v pokoj tudi zaradi nove pokojninske reforme. "En del škode z razpravami je že bil narejen," je dejala. "Žagamo si vejo, na kateri sedimo," je sklenila.

Dušan Bavec, ki je v svetu predstavnik delodajalcev, je menil, da je bilo po eni strani premalo učinkovitih ukrepov za zmanjšanje brezposelnosti. Po drugi strani pa so pristojne državne institucije premalo jasno poudarjale, da tistim, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, ni treba hiteti v pokoj in da se bodo lahko upokojili kadar koli kasneje, je dejal.