Lani na slovenskih cestah manj mrtvih kot predlani

Prizadevanja za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu v letu 2008 so bila uspešna. Vseh nesreč na cestah je za četrtino manj, prav tako je za četrtino manj tudi smrti na cestah.

Objavljeno
13. september 2009 11.45
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - Prizadevanja za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu v letu 2008 so bila uspešna, so zapisali na Statističnem uradu RS (Surs). Kot navajajo, je vseh nesreč na cestah za četrtino manj, prav tako je za četrtino manj tudi smrti na cestah. Največ smrtnih nesreč se je lani zgodilo v Osrednjeslovenski, Podravski in Savinjski regiji.

V letu 2007 je smrtno žrtev v povprečju terjala vsaka 104. cestnoprometna nesreča, medtem ko je bila lani smrtna vsaka 106. nesreča.

Sicer pa se je število nesreč se je v letu 2008 v primerjavi z letom prej zmanjšalo za 25 odstotkov. Najmanj se je število nesreč zmanjšalo na avtocestah (za 15 odstotkov), medtem ko je bilo število nesreč na lokalnih cestah v letu 2008 za dobrih 30 odstotkov nižje kot v letu 2007.

Največ, 30 ljudi, je za posledicami prometnih nesreč umrlo v mesecu avgustu. Sledijo april, oktober in februar. Največ smrtnih žrtev je bilo na soboto (40), nato pa na četrtek in petek (po 35 smrtnih žrtev). Dan z najmanj smrtnimi nesrečami je bila lani sreda; na ta dan v tednu se je v letu 2008 na cestah smrtno ponesrečilo 16 ljudi.

Največje število nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo ob 18. uri, pri čemer na Sursu dodajajo, da je to lahko posledica premika prometne konice zaradi podaljševanja delavnika. Več smrtnih nesreč se je zgodilo tudi ob 17. 19. in 16. uri.

Skupno število udeležencev v cestnoprometnih nesrečah se je v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za 25 odstotkov. Skromnejše zmanjšanje števila udeležencev v takšnih prometnih nesrečah je opaziti predvsem med voznikih motornih koles (le za 18 odstotkov), kar kaže, da varnostni ukrepi pri teh voznikih še niso bili uspešni v zadostni meri, navajajo na Sursu. Kot opozarjajo, enako velja tudi za pešce (teh je bilo med udeleženimi v cestnoprometnih nesrečah samo za 13 odstotkov manj kot prejšnje leto).

Število ljudi, ki so se v prometni nesreči hudo poškodovali, se je zmanjšalo za 16 odstotkov, število ljudi z lahko telesno poškodbo za 22 odstotkov, število udeležencev brez poškodb pa za 26 odstotkov.

Več kot polovica (54 odstotkov) smrtnih žrtev cestnoprometnih nesreč je izgubila življenje v nesrečah na cestah v treh statističnih regijah od dvanajstih: v Osrednjeslovenski, Podravski in Savinjski. Na ozemlju teh treh regij se je sicer zgodilo skupaj 62 odstotkov vseh prometnih nesreč, so še zapisali na statističnem uradu.