Laščakovo vilo bo prevzela in obnovila občina

Lastnica kulturnega spomenika mora postati do jeseni, da se bo lahko potegovala za denar na razpisu.

Objavljeno
15. marec 2018 23.31
SLO., GORICA, VILA RAFUT, 6.7.2016, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Nova Gorica – Protest proti načrtovani prodaji Vile Rafut na dražbi, ki je bila napovedana za ta mesec, je očitno zalegel. Novogoriški mestni svet je po preobratu dogodkov v zadnjih dneh včeraj potrdil začetek postopka prenosa lastništva vile z države na občino, ki namerava propadajoči arhitekturni spomenik neoislamskega sloga tudi obnoviti.

»To je zadnji vlak za vilo,« je priznal župan Matej Arčon, ki se je po sklenjenem živem obroču okoli Laščakove vile pred dnevi opogumil pozvati mestni svet k omenjeni potezi. »Zadovoljen sem, da se je javnost zbudila, predvsem strokovna javnost, in da ji ni vseeno za ta arhitekturni biser. Zdaj moramo predlagati ustrezno rešitev, da preprečimo nadaljnje propadanje. Ne strinjam pa se, da bi občina prevzela vilo brez finančnega kritja,« je še povedal.

 

To pomeni, da bo vsaj za zdaj občina ustavila aktivnosti z ustanavljanjem vozlišča kreativnih praks v nekdanji trgovini Kemometala, kjer je privolila v zamisel o novi vsebini, potem ko so svetniki zavrnili nakup Remize. Tako bo bržkone na voljo 2,4 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) za degradirana mestna območja. Medtem bo občina vseeno odkupila prostor Kemometala, kakšno vsebino mu bodo vdihnili, pa se bodo odločali svetniki v prihodnjem mandatu.

Oktobra po denar

Toda občina mora prej pridobiti lastništvo Vile Rafut. Še nedolgo tega je od nje dvignila roke, potem ko je ugriznila v kislo jabolko z obnovo Gradu Rihemberk in se odpovedala predkupni pravici za vilo s parkom, ki je že v njeni lasti, na Pristavi tik nad Novo Gorico. Vprašanje lastništva mora z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport urediti najpozneje do oktobra, če se hoče za sredstva potegovati na prihodnjem razpisu CTN.

»V najboljšem primeru bi torej sanacijo lahko začeli leta 2020,« je napovedal župan: »Nisem za to, da vila ostane v državni lasti in naprej propada. Nobena vlada doslej ni imela namena zagotoviti denar za obnovo. Občine pa zdaj prevzemamo obveznosti, ki bi jih morala urediti država.«

Ministrstvo s prenosom lastništva načeloma soglaša, so nam včeraj sporočili, več o tem pa da bodo pojasnili danes. Znamenite Laščakove vile so se hoteli odkrižati že dalj časa, še pred koncem tega meseca pa so napovedali razpis dražbe, kjer pa bi potrebovali soglasje mestne občine k prodaji.

 

Pred tem je objekt propadal vse od leta 2003, ko je vrata za seboj zaprl zavod za zdravstveno varstvo. Zaradi hitrega zasuka dogodkov in z njimi povezanih pomislekov se Arčon in mestni svetniki včeraj niso ukvarjali z morebitnimi vsebinami v vili po obnovi, ki da bo stala med dvema in štirimi milijoni evrov. Konservatorski načrt objekt že ima.

V Vili Rafut (tudi) je mogoče pričakovati turistične vsebine, saj bo morala biti kot kulturni spomenik lokalnega pomena dostopna javnosti. »Turizem moramo graditi na butičnih vsebinah. To je lahko tudi predstavitev zgodbe aleksandrink. Vsebine bodo vsekakor tiste, ki so po odloku možne. Najprej pa je cilj sanacija objekta, ki je bil nekoč stanovanjska hiša,« je dejal župan. Mestni svet je brez glasu proti potrdil sklep o prenosu vile na občino, je pa obenem naložil občinski upravi, naj v prostorih Kemometala nadaljuje umeščanje kreativnih praks.