Lastniki nepremičnin morda dobijo nove izračune

Predsednica vlade Alenka Bratušek je zagotovila, da bodo davčne odločbe prišle šele, ko bodo podatki urejeni.

Objavljeno
03. marec 2014 23.21
Upravna enota Ljubljana 20.februarja 2014
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Podatke o nepremičninah je treba urediti v predpisanem roku, torej do 31. marca, vztraja vlada. To je poslancem državnega zbora včeraj zagotovila premierka Alenka Bratušek: »Moja zaveza pa je, da ljudje ne bodo dobili odločb, dokler podatki ne bodo urejeni.«

»Vrste na geodetskih upravah in upravnih enotah nam je uspelo praktično ukiniti,« je Alenka Bratušek povedala o hitrem odzivu lastnikov nepremičnin na popravke v zakonu o davku na nepremičnine, ki jih je vlada napovedala pretekli četrtek. Zatrdila je, da bo davčna uprava odmerne odločbe o davku na nepremičnine izdala šele, ko bodo evidence o njih prečiščene.

Vključili bodo upravne enote

Vlada je sklenila, da bosta ministrstvo za notranje zadeve in geodetska uprava (Gurs) v delo z lastniki nepremičnin vključila upravne enote, tako da bodo tam delovale informacijske točke. Po pojasnilih geodetov bodo uslužbenci na tako imenovanih info točkah strankam le svetovali, pri kateri ustanovi naj uredijo podatke o svoji nepremičnini, če so v obvestilu geodetske uprave našli napako. »Pomagali jim bodo tudi prebrati obvestilo in informativni izračun davka. Uslužbenci na informacijskih točkah pa ne bodo imeli orodja, s katerim bi lahko popravljali in urejali posamezne podatke iz obvestila,« poudarja Karmen Jereb iz službe za obveščanje javnosti pri geodetski upravi. Geodetska uprava se je z ministrstvom za notranje zadeve že decembra lani dogovarjala, da bi v delo z lastniki nepremičnin vključili tudi upravne enote, a so takrat presodili, da »zaradi različnih vsebin, dela in nalog to ne bo mogoče«.

Ministrstvo za finance pripravlja spremembe in dopolnitve zakona o davku na nepremičnine, s katerimi bo izenačilo obdavčitev rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin, tako da bo davek pri obeh skupinah znašal 0,15 odstotka davčne osnove. Po pojasnilih ministrstva za finance drugih popravkov v zakonu o davku na nepremičnine ne načrtujejo. Obdavčitev zemljišč za gradnjo stavb, ki so zdaj obdavčene z 0,5 odstotka posplošene tržne vrednosti, bodo iz zakona začasno umaknili poslanci vladnih strank z dopolnili k zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Tudi za ta zemljišča bo predvidoma eno leto veljala enaka obdavčitev kot za nižje ovrednotena stavbna zemljišča. Novelo zakona je vlada že oddala državnemu zboru.

Zdaj je čas za prave napake

Predsednik uprave Gospodarske interesnega združenja geodetskih izvajalcev Andrej Mesner opozarja, da se je prek sistema naročanja strank doslej za osebne obiske na Gursu dogovorilo le okoli 1,5 tisočinke lastnikov nepremičnin, ki so dobili obvestila z informativnim izračunom davka. Prepričan je, da se bodo geodeti s pravimi napakami o nepremičnini zares ukvarjali šele zdaj, ko lastnikov ne obremenjujejo več vprašanja o rezidenčnosti bivališč in zemljiščih za gradnjo stavb. »Zdaj je bilo videti, kot da drugih napak v obvestilih sploh ni. Ne verjamem, da je to res. Mislim, da bodo šele zdaj v ospredju prave napake. Ključne so še vedno napake o lastništvu. Pokazalo se je, da zemljiški kataster ni dobil obsežnih podatkov od zemljiške knjige. Zakaj se je to zgodilo, še raziskujejo. To pomeni, da so napake tudi pri nepremičninah, za katere so lastniki uredili vse podatke.«

Do maja 2011, ko je bil uveden informacijski sistem zemljiške knjige, je sklep o spremembi lastništva od zemljiške knjige na zemljiški kataster prišel v pisni obliki po pošti, tam pa so ga ročno vnesli v kataster, pravi sogovornik: »Od maja 2011 so sklepi prihajali v elektronski obliki PDF, pri tem pa je veliko število nepremičnin izpadlo. Na zemljiškem katastru pri geodetski upravi morajo digitalne zapise še vedno ročno prepisovati v svojo zbirko podatkov. Tako se možnost za napako poveča.« Po besedah predsednice vlade je Gurs z informativnimi izračuni davka na nepremičnine lastnikom in drugim zavezancem »odmeril« 407 milijonov evrov davka na nepremičnine. Znesek po davčnih odločbah bo zanesljivo nižji. Država je po podatkih vlade doslej za projekt nove dajatve že porabila 20 milijonov evrov.