Lastniki zemljišč bodo plačevali davek namesto Romov

Civilna iniciativa iz Bučne vasi je vložila tožbo proti državi, ker ni zaščitila zemljišč lastnikov.

Objavljeno
04. marec 2014 21.06
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Ker so si nekateri Romi postavili bivanjske objekte na zasebnih zemljiščih, za katera bodo morali nepremičninski davek plačevati lastniki zemljišč, je Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike iz novomeške Bučne vasi (CI) na vrhovno državno tožilstvo vložila tožbo proti vladi Republike Slovenije.

Vladi očitajo nevestno delo

Vladi očitajo izrabo uradnega položaja in hujšo kršitev pravic drugega ter nevestno delo v službi. Kakor je za Delo povedal člani CI Silvo Mesojedec, že več let opozarjajo vse pristojne vladne službe na protipravno zasedena zemljišča, na katerih so si Romi nezakonito postavili objekte, država pa njihove lastnine do zdaj ni zaščitila. V preteklosti je bila proti takratnemu okoljskemu ministru Karlu Erjavcu že podana ovadba zaradi nevestnega dela, a se ni zgodilo nič. Lastniki zemljišč so pristojne vladne službe opozarjali na anomalijo, ki jo bo morebitni nepremičninski zakon prinesel, a so naleteli na gluha ušesa.

Protestni shod v Ljubljani?

Agrarna skupnost iz Škocjana je bila pred kratkim pisno obveščena, da so jih izbrisali iz seznama kot solastnike za nelegalne romske objekte, a so kljub temu prejeli informativni izračun davka za zemljo, ki je ne morejo uporabljati. Predsednik Agrarne skupnosti Bojan Jerak je za Delo povedal, da Romi zasedajo že več kot 6000 kvadratnih metrov zemljišč, na katerih so postavili štiri bivalne objekte. »Iz infomativnega izračuna je razvidno, da bomo morali plačati 950 evrov davka. Ne vem, kaj bomo naredili,« je ogorčen Jerak. Tudi Tone Jordan iz Šentjerneja je debelo pogledal, ko je odprl ovojnico z informativnim izračunom. »Za malo več kot hektar zemljišč, na katerih so Romi brez vseh dovoljenj postavili dvanajst objektov, nepremičninski davek znaša 1550,48 evra. Te dajatve ne bom plačal, pa čeprav ustavni sodniki ugotovijo, da ni sporen,« je pretreseno povedal Jordan. Člani CI so včeraj napovedali, da potekajo priprave na protestni shod v Ljubljani, ki ga bodo organizirali skupaj s podjetniki in kmeti.

Člani CI še ugotavljajo, da so z nepremičninskim zakonom v zdajšnji obliki lastnikom, ki so jim zemljišča zasedli Romi, kršene ustavne pravice: enakost pred zakonom, uresničevanje in omejevanje pravic, pravica do povračila škode, pravica do zasebne lastnine in pravica do osebnega dostojanstva in varnosti.