Lavre ostaja direktor bolnišnice Slovenj Gradec

Bolnišnica namerava najeti do dva milijona evrov kredita, s katerim bodo poplačali že zapadle obveznosti.

Objavljeno
13. september 2013 14.39
Slovenj Gradec, 20.01.2012, bolnisnica v Slovenj Gradcu. Foto: Marko Feist
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec - Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je soglasno potrdil predlagane varčevalne ukrepe, na katere je direktor Janez Lavre vezal nadaljevanje svoje funkcije. Strokovni svet ukrepov ni podprl, a njihovo mnenje ni merodajno.

Ob polletju je imela slovenjgraška bolnišnica dobrega pol milijona evrov izgube, kar je polovico manj kot v enakem obdobju lani, ob dejstvu, da so se jim prihodki hlrati zmanjšali za 5,5 odstotka. Kljub temu, da nekatere varčevalne ukrepe že izvajajo, pa ne prihranijo dovolj.

S sprejetjem dodatnih ukrepov, ki vključujejo zmanjšanje števila zaposlenih za dva odstotka (z upokojevanjem, odpuščanj še ne bo), plačilo dežurstev po referenčnem količniku ter prenos čistilne in transportne službe na zunanjega izvajalca. S tem bi prihranili 630.000 evrov na leto.

»Za vračanje kredita je odgovoren direktor«

Bolnišnica namerava najeti premostitveni kredit v višini 1,5 do dva milijona evrov, s katerim bodo poplačali že zapadle obveznosti do dobaviteljev zdravil ini zdravstvenega materiala, ki znašajo 1,8 milijona evrov, skupaj s še nezapadlimi obveznostmi je dolg do dobaviteljev 3,1 milijona evrov. Za vračanje kredita je odgovoren direktor in kot je pojasnil, ne bi imeli virov za vračanje dolga, če varčevalnih ukrepov ne bi sprejeli.

Strokovni svet ukrepov sicer ni potrdil, a večina predstojnikov oddelkov ni glasovala proti, temveč se je glasovanja vzdržala. Lavre je dejal, da bo delo v takšnih razmerah sicer težje, a nameravajo ukrepe kljub temu dosledno izpeljati.

V prihodnjih dveh tednih se bodo člani sveta zavoda ter strokovnega sveta skupaj sestali tudi z ministrom za zdravje ter njegovo ekipo, ki prihaja na obisk v slovenjgraško bolnišnico. Beseda bo tekla tudi o investiciji v novogradnjo, ki bo končana do konca prihodnjega leta.

Ministrstvo je namreč včeraj odobrilo začetek javnega razpisa za izvajalca za gradnjo novega urgentnega centra, vrednega 5,8 milijonov evrov.