Lavre: Učinki varčevanja se bodo pokazali v dveh letih

Bolnišnica Slovenj Gradec: Svet zavoda sprejel varčevalne ukrepe, strokovni svet ne

Objavljeno
13. september 2013 19.47
mce_gradnja
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Potem ko je direktor Janez Lavre nadaljevanje svojega mandata vezal na sprejetje varčevalnih ukrepov glede poslovanja bolnišnice, jih je svet zavoda soglasno sprejel. Prihranili bodo 630.000 evrov na leto, kar naj bi bolnišnico v dveh letih rešilo likvidnostnih težav. Strokovni svet ukrepov ni podprl, a to ne ustavi njihovega izvajanja.

Bolnišnica Slovenj Gradec (SBSG) je v prvem polletju imela 547.000 evrov izgube. »Glede na to, da smo izgubili 5,5 odstotka prihodkov, je to velik uspeh, saj je izguba polovico manjša od lanske,« pravi Janez Lavre. SBSG odstopa predvsem pri stroških dela, ki so jih namesto pričakovanih pet odstotkov znižali za samo 0,6 odstotka, ter stroških zdravil in zdravstvenega materiala, kjer pa nekateri razpisi še niso končani.

Lavre poudarja, da so že lani predlagani, a takrat zavrnjeni, ukrepi zdaj nujni, če bi radi ob koncu leta poslovali pozitivno in nekoliko izboljšali likvidnostno situacijo. S plačilom dežurstev po referenčnem količniku, delom v turnusu ob enakem številu zaposlenih (kjer je to mogoče), mehkem zmanjšanju števila zaposlenih za do dva odstotka ter z oddajo čistilno-transportne službe zunanjemu izvajalcu nameravajo prihraniti 630.000 evrov na leto. Učinki varčevanja naj bi se pokazali v dveh letih.

Strokovni svet predlogov tudi tokrat ni sprejel, a to izvajanja ukrepov ne zadrži. Uvedli jih bodo prvega oktobra. »Predstojniki oddelkov večinoma niso glasovali proti, temveč so se vzdržali,« pravi Lavre. »Strinjajo se, da moramo varčevati, a se ne strinjajo z načinom.« Sami so predlagali zmanjšanje plač vsem zaposlenim za dva odstotka ali da bi se vsi zaposleni odrekli enodnevnemu zaslužku ter napredovanjem. Po direktorjevih besedah pa takih ukrepov zakonodaja ne dovoljuje, če niso sistemski. Do konca meseca se bo direktor pogovoril s predstojniki oddelkov, nato pa se bosta svet zavoda in strokovni svet sestala tudi z ministrom.

SBSG bo zaradi prihranka lahko odplačevala od 1,5 do dva milijona evrov likvidnostnega posojila, ki ga nujno potrebuje, da bi zagotovili varno obravnavo pacientov ter da jim ne bi ustavili dobave zdravil in zdravstvenega materiala. Dobaviteljem namreč dolgujejo 3,1 milijona evrov, od tega je 1,8 milijona evrov že zapadlo v plačilo. »Ker sem videl, da ni pogojev za najem likvidnostnega posojila, sem svoj odstop vezal na sprejetje ukrepov. Drugače nam grozi blokada računov in neizplačila plač oktobra in novembra,« je dejal direktor.

Predsednik sveta zavoda SBSG Nikolaj R. Kolar je dejal, da je svet soglasno zavrnil Lavretovo odstopno izjavo. »Tako smo mu posredno izkazali zaupnico, pa tudi minister je hotel, da direktor ostane v tej vlogi. Poudaril je, naj ne pričakujemo, da se bo nek drug direktor, ne glede na politično opcijo, lahko izognil varčevalnim ukrepom.«

Lavre se bo od zdaj po pooblastilu ministrstva lahko tudi neposredno pogajal z izvajalci za dobavo opreme za dograjen in obnovljen trakt bolnišnice. Namesto predvidenih deset milijonov evrov nameravajo opremo kupiti za sedem milijonov evrov. Naložba bo končana do oktobra 2014, prav tako tudi nov, 5,8 milijona evrov vreden urgentni center, za katerega bodo kmalu objavili javni razpis za izbiro gradbinca.