»Laž je nesmrtna duša komunizma«

Prvič po lanskih parlamentarnih volitvah je o oklepniškem poslu stoletja za Delo spregovoril nekdanji premier Janez Janša. Povedal je, da v afero Patria ni vpleten ter da denarja ni prejel.

Objavljeno
09. september 2009 10.26
Dejan Karba
Dejan Karba
Nekdanji premier Janez Janša se vse od lanskih parlamentarnih volitev na afero Patria ni hotel odzvati. Po oddaji finske nacionalne televizije, v kateri ga je novinar Magnus Berglund označil kot tistega, ki je pri poslu dobil največji delež podkupnin, je povedal, da v zadevo ni vpleten, da drugih akterjev v aferi ne pozna ter da denarja ni prejel. Nekaj dodatnih podrobnosti nam je povedal včeraj.

 

Že lani ste dejali, da se med pripravljanjem pogodbe za nakup osemkolesnikov niste pogovarjali z nikomer iz Patrie. Zanima me, kdo vas je obveščal o poteku priprav za nakup. Le obrambni minister?

Vse politične odločitve, vezane na nakup oklepnikov 8x8, so bile na ravni vlade in parlamenta sprejete že v času vlade Antona Ropa. Takrat je bilo podpisano tudi pismo o nameri, da bo oklepnike 8x8 brez javnega razpisa dobavila Sistemska tehnika. V našem mandatu je ministrstvo za obrambo spremenilo stare navade in objavilo mednarodni javni razpis ter v skladu z njim izpeljalo vse postopke. Ne vlada ne jaz kot njen predsednik se s postopkom izbora in odločanja nisva nikoli ukvarjala. Minister za obrambo me je po koncu postopka le informiral o svoji odločitvi, da bo podpisal pogodbo z izbranim, cenejšim ponudnikom.

 

Prosim, pojasnite vašo povezavo z Jožetom Zagožnom. Vas je morda leta 2005 ali že prej kontaktiral glede možnosti, da Gorenje prevzame izdelavo oklepnikov?

Ne.

 

Je morda koga od vaših sodelavcev v tistem času klical kdo od zunanjih svetovalcev Patrie (Riedl, Wolf, Cekuta ...)?

Ne. Nikoli me ni nihče informiral o čem takšnem in verjamem, da moji sodelavci tega ne bi zamolčali.

 

Nekateri menijo, da so bili iz provizij pri poslu 8x8 poplačani tisti, ki so v prejšnjih vladah sodelovali pri nakupih orožja (helikopterji, tanki, havbice ...). Kaj mislite o teh trditvah?

Gre za ista imena, ki so se pojavljala na dokumentih o nakupu orožja in vojaške opreme v Izraelu za časa vladavine LDS.

 

Vidite v ozadju afere, v vrh katere je že leto dni uvrščeno vaše ime, kakšne politične spletke?

Vsekakor. Novinar Nedeljskega dnevnika Aleksander Lucu je že teden dni pred afero napovedal, da Milan Kučan pripravlja veliki pok, ki bo prišel s Finske. Ne vidim motiva v trditvi, da si je novinar to izmislil.

 

Novinar Blaž Zgaga je s finskim novinarjem Magnusom Berglundom prvi vzpostavil stik. Šele nato je Berglund prišel v Slovenijo posnet svojo oddajo Resnica o Patrii. Kakšno vlogo pri nastalem izdelku pripisujete Zgagi?

Enako kot v primeru domnevno ugrabljenega majorja Trohe in obtožbi slovenske vlade nekaj mesecev pred predsedovanjem Evropski uniji v znani peticiji, ki jo je poslal v tujino. Mafijsko ozadje tranzicijske levice Zgago že dalj časa uporablja in verjetno tudi plačuje za umazane posle.

 

Ali poleg tožbe zoper Berglunda, ki slovenskim gledalcem že leto dni dolguje epilog oddaje, nameravate narediti še kakšen korak pri dokazovanju svoje resnice?

Ustrezna pravna sredstva sem uporabil proti vsem tistim, ki so lani očitno lažno in žaljivo obtoževali bodisi mene bodisi slovensko vlado. Bojim pa se, da bodo poskušali postopke zavlačevati tako, kot v primeru Depale vasi, ko so primer na sodišču vlekli deset let.

 

Od finskega novinarja ste bili obtoženi prejemanja podkupnin. Kot slovenski premier. Menite, da nekatere koalicijske stranke onemogočajo delo generalnega državnega tožilstva?

V enem letu niso predstavili niti enega dokaza za lažne obtožbe proti meni. Prav tako se ni nihče opravičil. V enem letu stranke tranzicijske levice, ki so s pomočjo afere Patria zmagale na volitvah, niso naredile ničesar, kar so obljubljale pred volitvami. Ne samo, da niso prekinili pogodbe o nakupu oklepnikov - čeprav so to obljubljali za prvi teden po sestavi vlade -, ampak so celo popolnoma prenehali govoriti o aktiviranju protikorupcijske klavzule. Ponatisnite enkrat izjave Milana Cvikla, Katarine Kresal ali Gregorja Golobiča na to temo iz lanskih predvolilnih soočenj. Generalna državna tožilka je danes na udaru ideološkega revanšizma leve tranzicijske politike zaradi bojazni, da bi tožilstvo delovalo neodvisno in prišlo do dna tako aferi Patria kot tudi številnim primerom velikega gospodarskega kriminala, ki so v preiskavi.

 

Torej tožilstvo pod taktirko Barbare Brezigar po vašem mnenju dobro opravlja svoje delo - ali bi ga morda lahko še bolje?

Na udaru je prav zato, ker poskuša delati dobro in neodvisno.

 

So vas doslej v zvezi z afero Patria že obiskali kriminalisti?

Zaslišali so me lani, takoj po izbruhu afere, in to na mojo zahtevo, saj sem hotel tudi uradno pojasniti, da so obtožbe lažne. Z njihove strani pa ni bilo nikoli nobenega vabila ali poziva v tej smeri.

 

Leta 2006 naročeni oklepniki ne bi mogli zadostiti ne obljubam Natu ne nacionalnim zavezam. Pogodba je nastala v vašem mandatu. Komu pripisujete napako pri nastanku takšne pogodbe?

Ne vem, kdo je to presodil. Računsko sodišče ni pristojno, da bi ocenjevalo, ali nekaj odgovarja standardom Nata ali ne. V vsakem primeru pa so za izpolnjevanje razpisanih kriterijev odgovorni tisti, ki so pogodbo sestavili in podpisali. Če bi bila ta tako napačna, verjetno gospod Erjavec ne bi bil minister v Pahorjevi vladi.

 

Kako komentirate potrebnost posrednikov pri oklepniškem poslu, so po vašem potrebni?

Verjetno so potrebni zaradi zavez o protidobavah in zahtevah za uporabo nekaterih domačih sestavnih delov in storitev. Če bi šlo samo za komercialni nakup, pa bi bili seveda povsem odveč.

 

Prejšnji teden smo razkrili nekaj transakcij: Patria je Wolfgangu Riedlu nakazala 3,5 milijona evrov, tudi Cekuta je dobil 340.000 evrov, kar sicer zanika. Cekuta je delal tudi za Steyer ... Kako komentirate ta razkritja?

Cekuta je bil osebni prijatelj nekdanjega predsednika LDS in mnogih iz njegovega najožjega kroga. Ne vem, da bi bil kadar koli prijateljeval s kom iz SDS.

 

V anketi Dela približno 32 odstotkov vprašanih meni, da ste prejeli podkupnino. Kako komentirate to dejstvo?

Sicer me veseli, da jih po tej isti anketi veliko več lažem ne verjame, toda tudi ta omenjeni odstotek je ekstremno visok, glede na dejstvo, da tudi po enem letu ni nihče predstavil niti najmanjšega dokaza za hudo obtožbo. Česa podobnega ne boste našli v nobeni drugi evropski državi, priča pa o moči neokomunističnega propagandnega stroja v Sloveniji in potrjuje znano ugotovitev, da je laž nesmrtna duša komunizma.



Iz tiskane izdaje Dela.