LC nadaljuje sosežig odpadkov tudi brez okoljskega dovoljenja

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan zahteva, da Lafarge Cement takoj prekine s sežiganjem odpadkov. Francoski minister za industrijo Eric Besson pa je danes v Parizu poudaril, da Lafarge spoštuje okoljske standarde, in izrazil željo po srečnem koncu, saj je to v interesu obeh držav in podjetja.

Objavljeno
08. marec 2011 13.27
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje - Zagorski župan Matjaž Švagan meni, da je nedopustna provokacija, da Lafarge Cement kljub sodbi upravnega sodišča še zmeraj sosežiga odpadke. Na Inšpektoratu za okolje in prostor pravijo, da morajo najprej proučiti sodbo in na kraju samem opraviti inšpekcijski nadzor. Ker trboveljski Lafarge Cement (LC) kljub temu, da nima okoljskega dovoljenja, še zmeraj sosežiga odpadke, se je nanj s pismom danes obrnil zagorski župan Matjaž Švagan. V pismu poziva direktorja LC, sicer Poljaka Janusza Milucha, ki je direktorsko funkcijo šele nastopil, naj vsaj on spoštuje slovenske zakone in naj prekine s kazanjem Lafargeovih mišic lokalnemu okolju in slovenskemu državnemu aparatu.

Erick Besson: Lafarge deluje v skladu z okoljskimi standardi

Francoski minister za industrijo, energijo in digitalno ekonomijo Erick Besson je v Parizu povedal, da spremlja dogodke v Sloveniji v povezavi z Lafargeom in da ga je predsednik slovenske vlade Borut Pahor danes v povezavi s tem pomiril.

"Želimo si, da bi v skupnem interesu Slovenije in Francije ta zadeva doživela srečen konec, ker je Lafarge veliko investiral v Slovenijo in ker menim, da je tehnologija, ki jo uporablja, v skladu z okoljskimi standardi, tako da bi bilo to dobro za obe državi in za podjetje," je dejal Besson.

Švagan: Interes kapitala je povozil vsa pravna načela

To, da LC kljub sodbi upravnega sodišča mirno sosežiga, je po Švaganu nedopustna provokacija. Interes kapitala je povozil vsa pravna načela, obtožuje Švagan, ki ga zanima, kje je glede na to, da je solastnica LC tudi Evropska banka za obnovo in razvoj, evropsko spoštovanje zakonitosti in pravice do bivanja v zdravem okolju.

Med vrsticami Švaganovega pisma je zaznati tudi čudenje, da nobena druga lokalna skupnost v Zasavju, kaj šele v državi, ne »opazi« početja LC. »Ali smo Zasavčani res postali samo kolonija tujega kapitala?« se sprašuje in v imenu prebivalcev Zagorja ter pravne države, ki je z razsodbo upravnega sodišča enkrat že dala prav borcem za čisto Zasavje, poziva Milucha k zdravemu razumu. S tem, ko bo poskrbel, da bo lC prenehal sosežigati, pravi Švagan, bo pokazal, da spoštuje zakone, ki veljajo na tleh slovenske države, in njene institucije.

Tačas se je na vprašanja Dela o tem, kdo je sploh pristojen za to, da ustavi sosežig v LC, oglasila tudi Helena Lovše Vrhovec, tiskovna predstavnica Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP). Glede na to, da so sodbo Upravnega sodišča prejeli šele v ponedeljek popoldne, jo bodo danes najprej proučili, prav tako pa tudi že vsa dosedanja izdana okoljevarstvena dovoljenja. »Pred končno odločitvijo je treba preveriti tudi dejstva na kraju samem - opraviti inšpekcijski nadzor v LC,« je zapisala.

Kakšen bo končni ukrep inšpektorja, na IRSOP v tem trenutku še ne morejo natančno zagotoviti, vsekakor pa bo inšpekcija ukrepala v skladu s pristojnostmi oziroma v najkrajšem možnem času izrekla ukrep, kakor ga določa veljavni predpis. Zadevo bodo obravnavali prednostno. Dodala je še: »Odločitev inšpektorata mora biti zakonita, zanjo pa je potreben določen čas. Najprej je treba proučiti odločitev sodišča, nato zakonodajo, in na koncu še stanje na kraju samem.«

Brez odgovorov glede pravnih posledic sodbe upravnega sodišča

S sosežigom v LC vsi trije, za okoljska vprašanja pristojni organi v državi, igrajo pink-ponk. Za Delo niti po petih dneh niso odgovorili na vprašanja v zvezi s pravnimi posledicami sodbe upravnega sodišča. V petek smo vprašanja najprej naslovili na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), od koder so javili, da bodo odogovorili na Arsu. Ker z Arsa v ponedeljek še ni bilo odgovorov, smo poklicali v službo za odnose z javnostmi. Tam so nas napotili na IRSOP in nazaj na - MOP.

LC je v času od junija 2009 do julija 2010 (do decembra 2010 ni podatkov) v 222 obratovalnih dneh sežgal 11.119 ton odpadkov ali 55 ton na dan. Gume sosežigajo od oktobra 2009. Če držijo neuradni podatki, da dobi LC za tono odpadkov od sto do tisoč evrov, odvisno od vrste odpadka - najdražja so odpadna olja - potem s sosežigom v povprečju zaslužijo okrog tri milijone evrov letno.

Vprašanje, kako bo ukrepal, ker LC »na pragu« občine že pet dni sosežiga brez dovoljenja, smo naslovili tudi na trboveljskega župana Vilija Trevna, sicer pravnika, in izvedeli le, da je pozval LC, naj mu še danes sporoči nadaljnje ukrepe v zvezi s sodbo.
Po podatkih Arsa, prvostopenjskega organa v zadevi LC, je treba o okoljskem dovoljenju oziroma sosežigu ponovno odločiti v 30 dneh.

Uroš Macerl, tožnik v zadevi LC, ne ve, od kod ta rok, ima pa slab občutek: »Na MOP, Arsu in na IRSOP se zavedajo, kaj bi pomenilo, če bodo priznali lastno napako. Bojim se, da bodo naredili vse, da v naslednjih 30 dneh Lafargeu ne bo treba ustaviti sosežiga. Zato se želimo znova sestati z vodstvom Arsa. Če se zadeva ne premakne, bomo razmislili, kako je s kazenskimi odgovornostmi in posameznike poimensko pozvali k odstopu.«